Zamienić klasykę na zdrowie - można? można! :) chociaż na chwilę obecną nie jem zbóż i spód do pizzy jest z marchewki, batata albo ziemniaka to mam sentyment do tego cista :)
W smaku jest na pewno inna, niż klasyczna pizza, ale to nie jest powód żeby jej nie jeść :)
Fit pizza (przepis na ciasto)
120 g mąki gryczanej
70 g otrębów owsianych (bez glutenu)
80 g płatków owsianych (bez glutenu)
0,5 szklanki wody
20 g drożdży
sól
1 łyżka oleju kokosowego (płynny)
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
Wszystko razem ze sobą wyrobić (ciasto jest dość zbite) - gdy ciasto jest zbyt klejące, można je podsypać mąką (ryżową/gryczaną).
Uformować kulę i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h (w sumie aż tak nie wyrasta, ale ciasto trochę popracuje ;P).
Po tym czasie nagrzać piekarnik na 180-200 stopni (ja piekłam w 180 stopniach, ale każdy piekarnik jest inny).
Na oproszonym mąką (ryżową/gryczaną) blacie ułożyć ciasto i rękoma spłaszczyć. Następnie delikatnie rozwałkować (ciasto nie powinno być grube).
Ciasto posmarować sosem pomidorowym (przepis w albumie "fit dodatki"), ułożyć ulubione dodatki i piec ok. 20 minut.
Smacznego :)