Coś na lunch, obiad lub kolację :) ale na śniadanie też się nada ;P
Danie jest bardzo smaczne, zdrowe i dietetyczne. Jeśli lubicie jajka, lub macie obecnie na nie fazę to ten przepis jest właśnie dla Was :) Jeśli zostanie Wam sos - możecie go użyć do zapiekanki czy dodać do pulpecików ;)
Jajka w koszulkach w sosie pomidorowym
800 g pomidorów (posiekanych, bez skórki) lub pomidory w puszcze 2op. (wersja dla leniwych ;P)
1,5 papryki w occie (pokrojone w kostkę)
2 cebule (posiekane)
3-4 ząbki czosnku (posiekane)
6 jajek
garść natki pietruszki (posiekana)
sól, pieprz ziołowy, kminek mielony, papryka słodka, zioła prowansalskie
olej kokosowy
mozzarella lub starty ser (opcjonalnie)
W głębszej patelni rozpuścić olej i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli.
Następnie dodać czosnek i podsmażyć, aż zacznie się rumienić.
Dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć.Podlać wodą (tak żeby papryka tylko pływała) i dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 20 minut.
Następnie na wolnym ogniu zredukuj sos, aby było w nim jak najmniej wody i z łatwością robiły się dołki.
Doprawić do smaku.
W gotującym na wolnym ogniu sosie zrobić dołki i wbijać w nie jajka (ja to robiłam po jednym dołku, bo mi się zakopywały ;P).
Przykryć (ja zrobiłam to taką metalową tacką - ciut większej od średnicy patelni) i gotować 5-7 minut, aby żółtka były płynne/10 minut, aby żółtka były twarde.
Na koniec posypać natką pietruszki i posypać startym serem mozzarella lub pokruszoną fetą.
Smacznego :)
PS. Nie odkrywaj jajek, gdy się ścinają oraz niczym już ich nie przyprawiaj ;)