Zaczynać każdy dzień od naleśników? Niestety nie ma tak dobrze :P ponoć co za dużo to nie zdrowo - pomyślał by kto ;)
PANCAKES
(z przepisu wychodzi ok. 18 sztuk)
350 g delikatnego twarogu (president)
2 jajka
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki esencji waniliowej (homemade ---> przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki")
100 g zmielonych migdałów
120 g mąki ryżowej
100 g mąki owsianej (bez glutenu)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ksylitolu
150 ml mleka migdałowego/kokosowego
Dodatkowo:
sok z mandarynki do skropienia naleśników
W misce zmiksować ze sobą wszystkie "mokre" składniki, prócz oleju kokosowego.
Roztopić olej i cały czas miksując dodawać go do masy.
Następnie dodać mąki, migdały, sodę i ksylitol - zmiksować całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smażyć na patelni teflonowej (bez tłuszczu) z obu stron na średnim ogniu.
Pankejki skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej mandarynki.
Podawać z ulubionymi owocami.
Smacznego :)