Szybkie, pyszne i lekkie ciasto w sam raz na lato :)
To ciasto przeszło moje wszelkie oczekiwania. Robi się je nadzwyczaj szybko, nie jest potrzebny żaden blender, mikser czy nawet trzepaczka - wszystko można zrobić zwykła, metalową kuchenną łyżka proszę Państwa xD chociaż trzepaczka zawsze się przydaje :P
Kawałki zjadłam odrazu 3, bo zjeść tylko jeden to wstyd :P
Z przepisu wychodzi ok. 12 porcji.
1 porcja ma:
168 kcal,
4 g B,
23 g W (w tym cukry: 5,45 g),
6,5 g T.
Jogurtowe ciasto z jabłkami
150 g koncentratu mąki bezglutenowej (Schär)
50 g mąki gryczanej
50 g mąki kukurydzianej
100 g ksylitolu / erytrotylu (zmielonego na cukier puder)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
300 g jogurtu greckiego
25 g oleju kokosowego
25 g masła prawdziwego (pow. 82 %)
3 białka jaj / całe jajka
1 łyżka esencji waniliowej / rumu (przepis na domową esencję waniliową znajdziecie w albumie "fit dodatki")
2 łyżeczki miodu (dobrej jakości)
szczypta soli
Dodatkowo:
1 duże kwaskowate jabłko pokrojone w plastry (Granny Smith)
garść żurawiny / rodzynek
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche.
W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre (ja to zrobiłam trzepaczką).
Dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy (ja to zrobiłam trzepaczką, ale pamiętajcie... klasyczna kuchenna łyżka też daje radę ^^).
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch układamy jabłka oraz żurawinę.
Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem z ksylitolu.
Smacznego :)