Bo na CIASTKI zawsze jest pora ^^
A to, że zniknęły w przeciągu 2 godzin (młoda i jej koleżanka się do nich dobrały) świadczy o ich niepodważalnej smakowitości ^^
Z przepisu wychodzi ok. 30 sztuk
1 CIASTEK ma:
46 kcal,
1 g B,
6 g W (w tym cukry: 1,31 g)
2 g T.
KRUCHE BEZGLUTENOWE CIASTECZKA
150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
50 g masła prawdziwego (pow. 82%)
50-80 g miodu (dobrej jakości; ja dodałam 50 g)
1 jajko
2 łyżki esencji waniliowej / rumu (przepis na domową esencję znajdziecie w albumie "fit dodatki")
szczypta soli
Dodatkowo:
ksylitol / erytrytol do posypania ciasteczek
W jednej misce wymieszaj ze sobą składniki suche.
W drugiej misce utrzyj ze sobą masło, miód, jajko oraz ekstrakt z wanilii.
Do składników suchych dodaj mokre i zagnieć ciasto (jeśli za bardzo się lepi dodaj troszkę mąki).
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na 15-20 minut do lodówki.
Po tym czasie, wyjmij ciasto, rozwałkuj i wytnij ciasteczka.
Ciastki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie.
Piecz ok. 7 minut w temperaturze 180-200 stopni.
UWAŻAJ, ABY NIE PRZYPALIĆ CIASTECZEK !!!
Po upieczeniu posyp wierzch ksylitolem / erytrotylem i wstaw na 15 sekund do piekarnika.
Smacznego :)