Bo kawa smakuje z ciastem bardziej <3
Miał być klasyczny sernik z galaretką... a wyszło jak zwykle... jak zwykle na sam koniec zmieniłam zupełnie koncepcję i jak zwykle wyszło lepiej niż zwykle :P
Chyba mam ostatnio jakąś fazę na serniki, tak więc wlatują jeden za drugim ^^ no nic nie zrobisz :)
Ostatnio kupiłam fajną małą blachę (18 cm) więc postanowiłam ją wypróbować. Jeśli chcecie zrobić ciasto w większej formie, zwyczajnie zwiększcie proporcje :)
Z przepisu wychodzi ok 10 porcji, 4 duże, albo 1 GIGA :P jak kto woli :)
Wartość odżywcza w porcji:
144 kcal,
12 g B,
9 g W,
6,5 g T.
FIT SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM I KARMELIZOWANYMI ORZESZKAMI
Spód:
60 g daktyli suszonych (namoczonych)
30 g orzechów nerkowca
30 g orzechów ziemnych (bez soli)
10 g wiórek kokosowych
Masa:
250 g chudego twarogu
150 g naturalnego serka homogenizowanego
35 g odżywki białkowej (u mnie smak ciasteczkowy)
10 g żelatyny (rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody)
ksylitol / erytrytol (opcjonalnie) (ja nie dawałam już)
Wierzch:
60-80 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców i ziemnych)
orzeszki ziemne (bez soli)
2 łyżeczki ksylitolu
Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem, zostawić na 10-15 minut i zblendować - przełożyć do miski.
Orzechy zblendować i razem z wiórkami dodać do daktyli.
Zagnieść, aż całość ładnie się połączy.
Wykleić spod blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ja wycięłam tylko spód) i wstawić do lodówki.
Masa:
W tym czasie przygotować masę sernikową.
Żelatynę rozpuścić w 50 ml ciepłej wody i ostudzić.
Twaróg, serek i odżywkę zblendować na gładko.
Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać dokładnie trzepaczką.
Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i wstawić na 2h do lodówki.
Wierzch:
Na patelni rozpuścić ksylitol, dodać orzeszki i je skarmelizować.
Przełożyć do miseczki, aby ostygły.
Gotowy sernik posmarować masłem orzechowym a na wierzch ułożyć ostudzone orzeszki.
Smacznego :)
PS. UWAGA! SMAK UZALEŻNIA ^^

