Ponoć tym deserem przeszłam samą siebie ;P
Tym sposobem mamy wszystkie 3 rodzaje znanych cukierków: klasyczne, trufle i białe :)
Mi osobiście smakują najbardziej te klasyczne, które do złudzenia przypominają oryginał <3 ale każdy ma swoje upodobania ;)
Tak więc ostatnia wersja to FIT zamiennik białych Michałków, które nie dość, że robi się łatwo i szybko, to szybko i łatwo znikają z talerza :)
Wartość odżywcza w 1 cukierku (ok 20 g):
96 kcal,
5 g B,
3 g W (w tym cukry: 0,6 g),
7 g T.
FIT MICHAŁKI (BIAŁE)
50 g mleczka kokosowego (gęstego)
40 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców)
30 g orzechów ziemnych (posiekanych / zblendowanych - większe kawałki)
15 g oleju kokosowego
1 łyżeczka erytrotylu / ksylitolu
30 g mleka w proszku
30 g odżywki białkowej (smak: waniliowy; TREC)
20 g mąki kokosowej
1-2 łyżki esencji waniliowej (przepis na domową esencję znajdziecie w albumie "fit dodatki")
POLEWA:
20 g masła prawdziwego (pow. 82%)
20 g oleju kokosowego
15 g odżywki białkowej (smak: waniliowy; TREC)
Wszystkie składniki na cukierki mieszamy w misce (można to spokojnie zrobić łyżką).
Masę przełożyć do sylikonowej foremki (u mnie do keksu) i dobrze docisnąć.
Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
Po tym czasie przygotować polewę.
Masło i olej rozpuścić.
Dodać odżywkę białkową i dobrze wymieszać (polecam zblendować, albo wymieszać trzepaczką, aby masa się ładnie połączyła).
Wyjąć masę z lodówki i ostrożnie wyciągnąć całość na deskę do krojenia.
Ostrym nożem pokroić "cukierki".
Cukierki maczać w polewie (ja robie to dwoma widelcami, bo jest łatwiej i wygodniej) i ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki na 1-2 h.
Jeść ze smakiem :)
Smacznego :)
PS. Uważam, że masło z orzechów nerkowca odgrywa kluczową rolę, gdyż jest słodsze (i przy okazji lepsze jakościowo), niż masło orzechowe z orzeszków ziemnych.