Chleb bez mąki, bez zakwasu, bez drożdży...
.. i z użyciem tylko 3 składników, czyli chleb z kaszy gryczanej :)
Przygotowanie jego zajmuje kilka dni, ale jakby wziąć pod uwagę, że zakwas też się kilka dni przygotowuje, to na jedno wychodzi :)
Taki chleb ma bardzo fajne makro oraz jest jedną z propozycji w planach żywieniowych, które rozpisuje :)
Wartości odżywcze w całym chlebie:
1695 kcal,
65 g B,
315 g W (w tym cukry: 5 g),
15,5 g T.
Wartości odżywcze w kromce (ok. 40 g):
45 kcal,
2 g B,
8 g W (w tym cukry: 0,13 g),
0,5 g T.
Chleb z kaszy gryczanej (białej, niepalonej)
500 g kaszy gryczanej (białej, niepalonej)
1 łyżka soli himalajskiej
700 g wody + woda do uzupełnienia
Kaszę gryczaną opłukać w sitku.
Przełożyć do miski, dodać sól oraz wodę - wymieszać.
Odstawić na 24 h.
Po tym czasie przemieszać kaszę oraz uzupełnić wodą, aby kasza była przykryta.
Odstawić na kolejne 24 h.
Po 2ch dniach odcedzić kaszę przez sitko a następnie zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia oraz natłuszczonej olejem kokosowym (niewielka ilość - wtedy chleb po upieczeniu ładnie odejdzie od papieru).
Przykryć chleb folią aluminiową a następnie ściereczką kuchenną.
Włożyć do zimnego piekarnika i odstawić chleb na kolejne 24 h.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 60 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki, spryskać wodą, aby skórka była chrupiąca, przykryć ściereczką i pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia.
Smacznego :)
PS. Chleb przechowywać pod przykryciem.
Link do filmiku na YT: https://www.youtube.com/watch?v=ETwz_Ra6WCM