FIT sernik na czekoladowym spodzie z musem malinowym

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

FIT CIASTEŁ!!! FIT CIASTEŁ!!! FIT CIASTEŁ!!!


Tak - zrobiłam kolejny fit ciasteł a dokładniej fit sernik :)

Jest bez glutenu i bez cukru aaaa i jest przede wszystkim mega smaczny :) no i możemy go jeść bez wyrzutów sumienia :P



 


Fit sernik na czekoladowym spodzie z musem malinowym 

 

 
 



Spód: 
2 banany 
1 jajko
50 g koncentratu mąki bezglutenowej
40 g mąki ryżowej
3 łyżki kakao niesłodzonego 
3 łyżki oleju kokosowego (roztopiony)
4 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 
szczypta soli 

Masa serowa: 
400 g twarogu delikatnego (president)
200 g jogurtu typu greckiego
20 g żelatyny 
6 łyżeczek ksylitolu 

Mus malinowy: 
500 g malin (mogą być mrożone)
4 łyżki ksylitolu lub erytrotylu w
20 g żelatyny 

Spód:

 


Banany rozdziabdziać widelcem.
Dodać jajko i wymieszać trzepaczką. 
Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie trzepaczką. 
Masę przełożyć do małej okrągłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Pozostawić do ostygnięcia. 
PS. Możecie wyrównać wierzch ścinając go delikatnie ostrym nożem - żeby był równy. 

Masa serowa:

 


Twaróg i jogurt wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki. 
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody. 
Gdy trochę ostygnie dodać ksylitol i wymieszać (ksylitol ma się rozpuścić).
Ostudzoną żelatynę dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i równomiernie rozprowadzić na spodzie. 
Włożyć na kilka godzin do lodówki. 

Mus malinowy:

Maliny - rozmrozić i zblendować ma mus.
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody. Gdy trochę ostygnie dodać ksylitol i wymieszać, aż się rozpuści. 
Następnie ostudzoną żelatynę dodać do musu z malin i dokładnie wymieszać. 
Gdy zacznie tężeć (możemy ten proces przyspieszyć wkładając mus do lodówki, co jakiś czas mieszając) równomiernie rozprowadzić na masie serowej. 
Wstawić na kilka godzin do lodówki. 

Gotowe :)

Smacznego :)????

PS. Jeśli chcecie, aby mus był słodki - dodajcie więcej ksylitolu. Ja lubię przełamanie słodkiego kwaśnym, więc dodałam do musu mniej ksylitolu. 
PS2. Pamiętajcie, że jeśli nie rozmroźcie do końca malin, zblendujecie je i dodacie żelatynę to Wasz mus będzie luźny - sprawdziłam :P????

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.