FIT CIASTEŁ!!! FIT CIASTEŁ!!! FIT CIASTEŁ!!!
Tak - zrobiłam kolejny fit ciasteł a dokładniej fit sernik :)
Jest bez glutenu i bez cukru aaaa i jest przede wszystkim mega smaczny :) no i możemy go jeść bez wyrzutów sumienia :P
Fit sernik na czekoladowym spodzie z musem malinowym
Spód:
2 banany
1 jajko
50 g koncentratu mąki bezglutenowej
40 g mąki ryżowej
3 łyżki kakao niesłodzonego
3 łyżki oleju kokosowego (roztopiony)
4 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
szczypta soli
Masa serowa:
400 g twarogu delikatnego (president)
200 g jogurtu typu greckiego
20 g żelatyny
6 łyżeczek ksylitolu
Mus malinowy:
500 g malin (mogą być mrożone)
4 łyżki ksylitolu lub erytrotylu w
20 g żelatyny
Spód:
Banany rozdziabdziać widelcem.
Dodać jajko i wymieszać trzepaczką.
Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie trzepaczką.
Masę przełożyć do małej okrągłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Pozostawić do ostygnięcia.
PS. Możecie wyrównać wierzch ścinając go delikatnie ostrym nożem - żeby był równy.
Masa serowa:
Twaróg i jogurt wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody.
Gdy trochę ostygnie dodać ksylitol i wymieszać (ksylitol ma się rozpuścić).
Ostudzoną żelatynę dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i równomiernie rozprowadzić na spodzie.
Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Mus malinowy:
Maliny - rozmrozić i zblendować ma mus.
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody. Gdy trochę ostygnie dodać ksylitol i wymieszać, aż się rozpuści.
Następnie ostudzoną żelatynę dodać do musu z malin i dokładnie wymieszać.
Gdy zacznie tężeć (możemy ten proces przyspieszyć wkładając mus do lodówki, co jakiś czas mieszając) równomiernie rozprowadzić na masie serowej.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe :)
Smacznego :)????
PS. Jeśli chcecie, aby mus był słodki - dodajcie więcej ksylitolu. Ja lubię przełamanie słodkiego kwaśnym, więc dodałam do musu mniej ksylitolu.
PS2. Pamiętajcie, że jeśli nie rozmroźcie do końca malin, zblendujecie je i dodacie żelatynę to Wasz mus będzie luźny - sprawdziłam :P????