Kolor jesieni :)
Pomarańczowy kolor taki ładny, kojarzy mi się ze spadającymi liśćmi z drzew podczas jesieni, ale takiej naprawdę ciepłej i słonecznej jesieni :)
Zrobiłam ostatnio cynamonową roladę z batatów bez jaj. Idealna dla każdego a w szczególności dla osób borykającymi się nietolerancjami pokarmowymi. Muszę przyznać, że jesteście dla mnie motywacją, aby wymyślać coś nowego - tak między innymi powstała ta rolada :)
Mam nadzieję, że niedługo wszystko wróci do normy i w końcu będę miała czas by żyć normalnie :)
Wartość energetyczna w porcji ok. 80 g:
142 kcal,
1,5 g B,
53 g W (w tym cukry: 1,5 g),
3 g T.
Z przepisu wychodzi ok. 20 porcji.
Bezglutenowa rolada cynamonowa (BEZ JAJ)
Ciasto:
500 g batatów
250 g koncentratu mąki bezglutenowej
125 g mąki ryżowej
40 g oleju kokosowego
1 op. suszonych drożdży
ok. 150 ml ciepłej wody
4 łyżeczek erytrotylu
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
200 g suszonych daktyli
5 łyżek gorącej wody
1-1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego
Ciasto:
Bataty ugotować, ostudzić i zblenodwać.
Drożdże połączyć z ciepłą wodą i ostawić na chwilę.
Bataty, roztopiony olej kokosowy, erytrytol, sól oraz rozpuszczone drożdże z wodą zmiksować na gładko.
Mąki ze sobą wymieszać, dodać stopniowo do masy z batatów i wmieszać (składniki mają się ładnie połączyć, ciasto pozostaje lepkie, jednak w razie potrzeby, gdy ciasto jest zbyt lepkie można podsypać mąką).
Natłuścić miskę, przełożyć ciasto, zawinąć folią i odstawić na 1h w ciepłe miejsce (niech ciasto trochę popracuje :)).
Nadzienie:
Daktyle połączyć z cynamonem, gorącą wodą i olejem kokosowym - zblendować.
Ciasto przełożyć na papier do pieczenia. Wierzch również przykryć papierem do pieczenia i rozwałkować.
Zdjąć górną część papieru do pieczenia i posmarować wierzch nadzieniem.
Zawinąć delikatnie korzystając z papieru do pieczenia, na którym leży masa (całość jest dość luźna).
Przełożyć ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Najlepiej smakuje na ciepło po upieczeniu :)
Smacznego :)