Tak po prostu CIASTEŁ <3
FIT CIASTEŁ bananowo-czekoladowy (bez glutenu)
5 dojrzałych bananów
4 łyżki miodu lub 4 łyżki ksylitolu/erytrotylu
70 g gorzkiej czekolady (pow. 70%)
3 jajka
100 g miękkiego masła (pow. 82% tłuszczu)
110 g mąki ryżowej
110 g mąki gryczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Foremka do keksu: 25x12x8
Przygotowanie:
Masło, czekoladę i miód roztopić do płynnej postaci.
Banany rodziabdziać widelcem.
Dodać masło z czekoladą i miodem - wymieszać.
Następnie dodać jajka i przez chwilę zmiksować.
Mąki i sody przesiać do miski. Dodać sól i wymieszać.
Do masy cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę.
Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 160-180 stopni (każdy piekarnik inny, musicie doglądać ciasta).
Smacznego :)
PS. Najlepiej smakuje z masłem orzechowym lub dżemem domowej roboty ;)