Czekoladowa rozpusta :)
Szybki w wykonaniu deser, idealny dla miłośników czekolady <3 W sam raz, na raz ;)
Deser typu LCHF - Low Carb High Fat, czyli niskie węgle, wysokie tłuszcze :)
Z przepisu wychodzi ok. 12 sztuk.
Wartość energetyczna w porcji (ok. 15 g):
84 kcal,
2 g B,
2 g W (w tym cukry: 0,5 g),
7 g T.
Czekoladowe trufle
50 g oleju kokosowego
40-50 g ciemnego niesłodzonego kakao
50 g masła orzechowego
20 g gorzkiej czekolady (pow. 80%)
2 łyżki mleka
ksylitol / erytrytol do smaku
szczypta soli
karob do obtoczenia trufli
Olej koksowy, gorzką czekoladę i ksylitol rozpuścić.
Dodać sól, masło orzechowe i kakao - wymieszać.
Następnie dodać mleko - i w tym momencie masa powinna się ściąć ;P
Zrobić z masy kulki i wstawić na 2 h do lodówki.
Przed podaniem obtoczyć w karobie.
Trufle są mega czekoladowe <3
Smacznego :)

