Jak szaleć, to z rozmachem a nie na pół gwizdka :)
Ostatnio przejechałam całe miasto w poszukiwaniu ryżu preparowanego a kiedy już go znalazłam - wykupiłam prawie wszystkie opakowania jakie mieli :)
Uskuteczniam szybkie desery z jego udziałem :D i przy okazji robię "ładowanie węglowodanowe" :P
Jak to się mówi "prostota szczytem wyrachowania" - właśnie takie są te batoniki :)
Idaelny dla osób na wegańskiej diecie :)
Cukier kokosowy od Foods by Ann do karmelu - MIAZGA !
Jeśli lubicie słony karmel to pokochacie te chrupiące batoniki, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwile <3
Wartość energetyczna w porcji (ok. 15 g):
68 kcal,
0,5 g B,
9 g W (w tym cukry: 4 g),
3 g T.
Chrupiące batoniki o smaku słonego karmelu
70 g ryżu preparowanego
50 g cukru kokosowego (Foods by Ann)
25 g miodu z pasieki
25 g oleju kokosowego
15 g masła orzechowego (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki")
2 łyżki esencji waniliowej (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki")
sól himalajska
Karmel:
Olej kokosowy, cukier koksowy i miód rozpuść w mikrofalówce - 30 sekund.
Przemieszaj i włóż do mikrofalówki na kolejne 30 sekund.
Wyjmij ostrożnie karmel z mikrofali i wymieszaj.
Do karmelu dodaj esencje waniliową oraz masło orzechowe - wymieszaj.
Dodaj ciepły karmel do ryżu i wymieszaj, aż całość się ładnie połączy.
Przełóż ryż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie dociskając rozprowadź równomiernie.
Wierzch posyp solą himalajską.
Wstaw do lodówki na 1 h.
Przed podaniem pokrój nożem.
Smacznego :)