Ten CIASTEŁ jest bardzo uzależniający <3 <3 <3 i tak naprawdę rozumie to się dopiero wtedy, gdy go się spróbuje ;)
Brownie z batatów
1 kg batatów
100 g daktyli
100 g gorzkiej czekolady (pow. 70%)
50 g kakao (niesłodzonego, bezglutenowego)
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki oleju kokosowego
3 jajka
5 czubatych łyżek mąki ryżowej
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Dodatkowo:
250 g malin
Blacha: 26x21x5
Przygotowanie:
Bataty ugotować do miękkości.
Daktyle zalać wrzątkiem (muszą zmięknąć).
Gdy bataty ostygną, dodać do nich daktyle.
Czekoladę i miód roztopić w kąpieli wodnej - ostudzić i dodać do batatów i daktyli.
Dodać pozostałe składniki (prócz malin) i zblendować na gładką masę.
Masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Powtykać maliny.
Piec w 170-180 stopniach przez ok. 40 minut.
Smacznego :)
PS. Można użyć innych owoców, najlepiej sprawadzą się te kwaskowate :)
Zainspirowana przepisem z Barbell Kitchen :)