Brownie z batatów

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ten CIASTEŁ jest bardzo uzależniający <3 <3 <3 i tak naprawdę rozumie to się dopiero wtedy, gdy go się spróbuje ;)

 

Brownie z batatów

 

1 kg batatów 

100 g daktyli

100 g gorzkiej czekolady (pow. 70%)

50 g kakao (niesłodzonego, bezglutenowego)

2 łyżeczki miodu

3 łyżeczki oleju kokosowego

3 jajka

5 czubatych łyżek mąki ryżowej

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

 

Dodatkowo:

250 g malin

Blacha: 26x21x5

 

Przygotowanie:

Bataty ugotować do miękkości.

Daktyle zalać wrzątkiem (muszą zmięknąć).

Gdy bataty ostygną, dodać do nich daktyle.

Czekoladę i miód roztopić w kąpieli wodnej - ostudzić i dodać do batatów i daktyli.

Dodać pozostałe składniki (prócz malin) i zblendować na gładką masę.

Masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Powtykać maliny.

Piec w 170-180 stopniach przez ok. 40 minut.

Smacznego :)

PS. Można użyć innych owoców, najlepiej sprawadzą się te kwaskowate :)

Zainspirowana przepisem z Barbell Kitchen :)

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.