FIT MUG CAKE

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Homemade fit mug cake

czyli babeczka z kubeczka na śniadanie :)

Pewnie wielu (jak nie każdy) z Was jadł babeczkę z kubeczka. Zaczyna się sezon na truskawki, więc ja postanowiłam śniadaniową babeczkę z kubeczka zrobić właśnie z nimi <3 Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i można to zrobić w międzyczasie, kiedy przygotowujemy się do pracy. Można ją też zabrać ze sobą na wynos ;) Idealna na I jak i II śniadanie :)

 

Wartości odżywcze:

279 kcal,

20 g B,

24 g W,

10 g T.

 

FIT MUG CAKE 

 

30 g płatków owsianych

75 g sera ricotta

1 białko jajka (lub całe jajko - ja nie jem żółtek, więc u mnie wypadają z przepisów)

1/3 łyżeczki ciemnego niesłodzonego kakao 

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

cynamon

ksylitol/miód wg uznania

50 g świeżych truskawek

 

Płatki owsiane z dodatkiem cynamonu zalać dosłownie odrobiną wrzątku (1-2 łyżki) i poczekać chwile, aż zmiękną.

Dodać ser ricotta i wymieszać.

Następnie dodać pozostałe składniki (prócz truskawek) i zblendować.

Pokrojone truskawki dodać do masy - wymieszać.

Całość przełożyć do kubeczka i wstawić do mikrofalówki na ok 5 minut.

Smacznego :)

PS. Ja użyłam foremek do sufletów.

PS2. Sos zrobiłam z orzechowej odżywki białkowej. 

PS3. Płatki owsiane zalane wrzątkiem lepiej się trawią a tym samym nie obciążają naszego układu trawiennego, więc dodawanie surowych płatków do jogurtów, shake-ów, omletów itp. niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem. 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.