Homemade fit mug cake
czyli babeczka z kubeczka na śniadanie :)
Pewnie wielu (jak nie każdy) z Was jadł babeczkę z kubeczka. Zaczyna się sezon na truskawki, więc ja postanowiłam śniadaniową babeczkę z kubeczka zrobić właśnie z nimi <3 Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i można to zrobić w międzyczasie, kiedy przygotowujemy się do pracy. Można ją też zabrać ze sobą na wynos ;) Idealna na I jak i II śniadanie :)
Wartości odżywcze:
279 kcal,
20 g B,
24 g W,
10 g T.
FIT MUG CAKE
30 g płatków owsianych
75 g sera ricotta
1 białko jajka (lub całe jajko - ja nie jem żółtek, więc u mnie wypadają z przepisów)
1/3 łyżeczki ciemnego niesłodzonego kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
ksylitol/miód wg uznania
50 g świeżych truskawek
Płatki owsiane z dodatkiem cynamonu zalać dosłownie odrobiną wrzątku (1-2 łyżki) i poczekać chwile, aż zmiękną.
Dodać ser ricotta i wymieszać.
Następnie dodać pozostałe składniki (prócz truskawek) i zblendować.
Pokrojone truskawki dodać do masy - wymieszać.
Całość przełożyć do kubeczka i wstawić do mikrofalówki na ok 5 minut.
Smacznego :)
PS. Ja użyłam foremek do sufletów.
PS2. Sos zrobiłam z orzechowej odżywki białkowej.
PS3. Płatki owsiane zalane wrzątkiem lepiej się trawią a tym samym nie obciążają naszego układu trawiennego, więc dodawanie surowych płatków do jogurtów, shake-ów, omletów itp. niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem.