Ciasto, które skradło moje serce od początku oraz któremu pozostaje wierna i oddana <3
Nie mogło być inaczej :) Brownie z batatów to moje ulubione ciasto. Przepis już pojawił się parę razy, ale... postanowiłam zrobić jeszcze bardziej FIT wersje z fit wersji :P takie rzeczy tylko z Dzoanną :P
Tak więc bez przedłużania dodam tylko, że ciasto jest PALEO z musem kokosowym od Foods by Ann :)
Wartości odżywcze w 100 g:
134 kcal,
3 g B,
21 g W,
w tym cukry: 3.11 g,
4,5 g T.
FIT BROWNE Z BATATÓW
1 kg batatów
80 g gorzkiej czekolady (bio - 92%)
25 g bio musu kokosowego (Foods by Ann)
50 g ksylitolu / erytrotylu
25 g niesłodzonego ciemnego kakao (bez glutenu)
50 g maki kasztanowej
4 białka
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
300 g borówek
Bataty ugotować i pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę, mus kokosowy oraz ksylitol rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do batatów.
Dodać pozostałe składniki (prócz borówek) i zblendować na gładką masę.
Dodać 150 borówek i wymieszać.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (26x21x5).
Na wierzch powtykać pozostałe borówki.
Piec ok 40-45 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Smaczego :)
PS. Ciasto przechowywać w lodówce.
PS2. Zamiast borówek możecie użyć innych owoców np. malin :)