Chleb żytnio-gryczano-ryżowy na zakwasie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Co ja piekę :O :P

 

Chleb żytno-gryczano-ryżowy na zakwasie

(keksówka 35x12)

 

300 g mąki żytniej razowej

150 g maki gryczanej

100 g maki ryżowej

50 g świeżo zmielonego czystego ziarna żyta 

1 łyżka soli

500-600 ml cieplej wody

150 g słonecznika

siemię lniane (na oko)

100 g pestek dyni

aktywny zakwas (ok. 6-10 łyżek - nie wiem dokładnie ile, bo dawałam na oko, po 4 łyżki odłożyłam do 2-ch słoiczków a z reszty zakwasu zrobiłam 2 bochenki chleba) 

 

W większej misce wymieszać wszystkie mąki oraz sól. 

Dodać zakwas, wodę (ja dodaje 500 ml i jeśli jest potrzeba - a zazwyczaj potrzeba - to później dodaje jeszcze trochę), 100 g słonecznika, siemię lniane, pestki dyni i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać łyżka.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksówki. Zwilżonymi dłońmi (koniecznie zwilżonymi) docisnąć równo ciasto, by zostało równomiernie ułożone w formie. 

Zwilżony wierzch posypać słonecznikiem i siemię lnianym, i docisnąć dłońmi ziarnka do ciasta (wtedy nasionka nie odpadną po upieczeniu).

Całość owinąć szczelnie folia aluminiowa, przykryć ścierka i odstawić chleb do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 6-8 h.

Ja nagrzewam piekarnik na 50 stopni, wyłączam całkowicie i wstawiam do niego chleb i tak mi wyrasta, po 3-4 h wyjmuje chleb i ponownie nagrzewam piekarnik do 50 stopni - wyłączam i ponownie wstawiam chleb do środka, aby na pewno wyrastał w ciepłym miejscu.

Zdjąć folie i piec ok. 1-1,5 h w temperaturze 180-200 stopni.

Po upieczeniu wierzch spryskać wodą i przykryć chlebek ścierka (powstaje Nam wtedy chrupiąca skórka).

Poczekać, aż trochę ostygnie, wyjąć z formy i delikatnie zdjąć papier do pieczenia (trochę się przykleja, ale dramatu nie ma :)).

Chleb najlepiej studzić na kratce od piekarnika. 

Przechowywać w temp. pokojowej pod przykryciem - najlepiej pod kuchenna ścierka.

Taki chlebek utrzymuje świeżość spokojnie do 5 dni a nawet do tygodnia :)

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.