Omlet na śniadanie najlepszy...
... zaraz po naleśnikach i jajkach :P
Dziś pojawia się długo oczekiwany przepis - przepis na omlet :) Ostatnio nie mam czasu na jego przygotowywanie, więc zazwyczaj wpada owsianka na śniadanie. A jak już mam czas to robię naleśniki ;P i tak to właśnie jest... Życie jak na karuzeli :)
Wersje omletów robię dwie: z płatkami owsianymi i bez. Ten drugi zazwyczaj wpada na kolację z masłem orzechowym a ten pierwszy na śniadanie lub w ciągu dnia.
Idealne dla osób chcących uzyskać ładną sylwetkę. Dla mnie na redukcji - najlepszy ;) Osoby borykające się z chorą tarczycą czy IO również będą dobrze się czuły po takim posiłku. U osób z insulinoopornością ważne jest, aby użyć owoców o niskim IG ;)
Omlet białkowo-węglowodanowy
50 g płatków owsianych
3 białka jaj
15 g odżywki białkowej (dowolny smak)
cynamon
olej kokosowy do smażenia
masło orzechowe domowej roboty ---> przepis w albumie "fit dodatki)
Dodatki:
owoce
Płatki owsiane z dodatkiem cynamonu zalać wrzątkiem (tak żeby pływały). Poczekać chwilę, aż napęcznieją.
Białka ubić na pianę.
Następnie dodać odżywkę białkową i zmiksować.
Ubite białka z odżywką białkową wymieszać z płatkami owsianymi i dobrze wymieszać.
Smażyć na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju kokosowego z obu stron.
Wierzch posmarować masłem orzechowym i ułożyć ulubione owoce.
Wartości odżywcze: (nie uwzględniając owoców)
395 kcal
36 g B
35 g W
12 g T
Omlet białkowy
3 białka jaj
15 g odżywki białkowej
olej kokosowy do smażenia
dodatki:
masło orzechowe (ok. 15 g)
Ubić białka na gęstą pianę.
Dodać odżywkę białkową i zmiksować.
Smażyć na oleju kokosowym na średnim ogniu z obu stron.
Na koniec posmarować omlet masłem orzechowym.
Wartości odżywcze:
212 kcal
29 g B
5 g W
8 g T
Smacznego :)