Olej kokosowy

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Dziś trochę o oleju kokosowym.

Dlaczego olej koksowy jest taki super ?

Zacznę od tego, że trójglicerydy średniołańcuchowe zawarte w oleju kokosowym są metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze.

Dlaczego tak jest?

Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym, gdy dostaną się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, tylko są od razu wykorzystywane do produkcji energii - tempo przemiany materii przyspiesza a co za tym idzie - szybciej spalane są zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości. 

Oprócz tego olej kokosowy jest bardzo sycący, dzięki temu szybko i na długo zaspokaja głód. Nie podjadamy miedzy posiłkami co sprawia, że w ciagu dnia spożywamy mniejszą ilość jedzenia i tym samym spożywamy mniej kalorii.

Najzdrowszy olej kokosowy to ten tłoczony na zimno, który ma biały kolor (wyglada jak smalec), postać stałą i przyjemny kokosowy zapach. 

Można go stosować do smarowania chleba (zamiast masła), do przyrządzania ciast lub innych deserów, sosów do sałatek.

Jest idealny do smażenia, zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwas laurynowy, który w podobnych proporcjach występuje jedynie w mleku matki), które się nie utleniają. Najlepszy do smażenia w wysokich temperaturach, gdyż nie jest toksyczny i nie traci swoich cennych wartości. 

Zawiera witaminy takie jak: B2, B6, C i E oraz potas, wapń, magnez, cynk, sód, żelazo i kwas foliowy. 

Oprócz tego ma sporo właściwości prozdrowotnych i szerokie zastosowanie w kosmetyce. 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.