Bezglutenowe świąteczne pierniczki

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Uwielbiam tez czas spędzony z NIĄ na przyozdabianiu całym cukrem ze sklepu bezglutenowych pierniczków <3

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta :)

Kto jeszcze nie zrobił świątecznych pierniczków to jest to ostatni dzwonek, aby ze wszystkim zdążyć do soboty :)

Pierniki w wykonaniu młodej smakują najlepiej <3

 

Bezglutenowe świąteczne pierniczki

 

400 g koncentratu mąki bezglutenowej

100 g mąki ryżowej

120 g masła

50 g ksylitolu/erytotylu

200 g miodu (najlepiej z pasieki)

1 jajko

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

 

W rondelku z grubym dnem podgrzać masło, miód, ksylitol, oraz przyprawę korzenną do płynnej postaci. Ostudź.

Mąki wymieszać z sodą. 

Następnie zrobić wgłębienie w środku i dodać jajko oraz ostudzoną mieszankę z miodu.

Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i miękkie.

Rozwałkować ciasto na oproszonym mąką blacie (jak ciasto przylepia się do wałka, to znak, że jego również należy obsypać mąką).

Foremkami wyciąć ciastki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach - ciastki jeszcze urosną.

Piec przez 10-12 minut w temperaturze 160-170 stopni.

Po upieczeniu ostudzić i przechowywać w pojemniku.

Udekorować wg uznania :)

Smaczmego :)

PS. Uważajcie żeby pierniczki się za bardzo nie zarumieniły podczas pieczenia ;)

PS2. Tak upieczone pierniczki można przez długi czas przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.