Fit pizza z batatów

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Cała moja ]:-> sesesese :D
Lubimy sobie z mężem wieczorem do filmu dobrze i zdrowo zjeść a z racji, że od pewnego czasu nie jest zbóż i pseudozbóż, to często gości u mnie na talerzy PAN ZIEMNIAK :) lub batat :) uwielbiam ziemniaki i bataty, więc mi tam pasuje ich częsta obecność :)

Fit pizza z batatów

(przepis na 1 porcje)

 

Spód:

200 g batatów

pieprz czarny

bazylia

oregano

masło (do posmarowania naczynia)

 

Sos pomidorowy: 

(przepis na 2 porcje)

1 puszka pomidorów krojonych (bez cukru)

0,5 cebuli

2 ząbki czosnku

sól himalajska

pieprz czarny

słodka papryka, chili w płatkach

ulubione suszone zioła (u mnie oregano i bazylia)

1 łyżeczka koncentratu

1 łyżeczka oleju kokosowego

 

Dodatki:

3 plasterki sera

10 oliwek

50 g sera mozzarella

30 g salami

0,5 cebuli 

 

Bataty obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka), przyprawiamy i mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem.

Bataty układamy równomiernie w naczyniu i wkładamy na 15 minut do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.

Na patelni rozpuść olej i podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek, aż się zarumienią.

Dodaj pomidory i chwilę podsmaż.

Dodaj pozostałe składniki na sos i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

OPCJA: zblenduj sos :)

Po 15 minutach wyjmij spód, posmaruj go sosem i ułóż ulubione dodatki.

Piecz jeszcze 20-25 minut w 200 stopniach.

Smacznego :)

PS. Bardzo fajnie pasuje tu szynka parmeńska, serrano lub inna długo-dojrzewająca a z dodatkiem suszonych pomidorów będzie miazga :D

PS2. Pamiętajcie, że pizza na spodzie z batatów, ziemniaków czy marchewki lub innego warzywa, nie będzie sztywna jak w przypadku spodu na zwykłej mące, więc trzeba je jeść widelcem ;)

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.