Pizza :O !!! :)
Pizza low carb
(przepis na dużą okrągłą blachę - dla 2ch osób)
Spód:
5 średnich marchewek
2-3 jajka (zależy od wielkości)
4 łyżki mąki ryżowej/gryczanej
sól, pieprz
zioła prowansalskie
ziała toskańskie
Sos:
250 g pomidorków koktajlowych
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koncentratu
szczypta soli i pieprzu
oregano
olej kokosowy
Dodatki:
salami
mozzarella
papryczki jalapeno
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka).
Dodać jajka, mąkę oraz przyprawy i wymieszać łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić łyżką równomiernie po całości powstałą masę na spód pizzy.
Na patelni rozpuścić olej. Dodać pokrojone pomidorki, cebulę i czosnek, i chwilę smażyć.
Następnie dodać pozostałe składniki. Gdy zgęstnieje (dosłownie po paru minutach) można go przełożyć na spód pizzy.
Ułożyć ulubione dodatki.
Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego :)
PS. Pizza nie jest tak sztywna jak ta z mąki i trzeba ją po przełożeniu na talerz jeść widelcem ;)