FIT pizza (przepis na ciasto)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Zamienić klasykę na zdrowie - można? można! :) chociaż na chwilę obecną nie jem zbóż i spód do pizzy jest z marchewki, batata albo ziemniaka to mam sentyment do tego cista :) 
W smaku jest na pewno inna, niż klasyczna pizza, ale to nie jest powód żeby jej nie jeść :)

 

Fit pizza (przepis na ciasto)

 

120 g mąki gryczanej

70 g otrębów owsianych (bez glutenu)

80 g płatków owsianych (bez glutenu)

0,5 szklanki wody

20 g drożdży

sól

1 łyżka oleju kokosowego (płynny)

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.

Wszystko razem ze sobą wyrobić (ciasto jest dość zbite) - gdy ciasto jest zbyt klejące, można je podsypać mąką (ryżową/gryczaną).

Uformować kulę i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h (w sumie aż tak nie wyrasta, ale ciasto trochę popracuje ;P).

Po tym czasie nagrzać piekarnik na 180-200 stopni (ja piekłam w 180 stopniach, ale każdy piekarnik jest inny).

Na oproszonym mąką (ryżową/gryczaną) blacie ułożyć ciasto i rękoma spłaszczyć. Następnie delikatnie rozwałkować (ciasto nie powinno być grube).

Ciasto posmarować sosem pomidorowym (przepis w albumie "fit dodatki"), ułożyć ulubione dodatki i piec ok. 20 minut.

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.