Jajka w koszulkach w sosie pomidorowym

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Coś na lunch, obiad lub kolację :) ale na śniadanie też się nada ;P
Danie jest bardzo smaczne, zdrowe i dietetyczne. Jeśli lubicie jajka, lub macie obecnie na nie fazę to ten przepis jest właśnie dla Was :) Jeśli zostanie Wam sos - możecie go użyć do zapiekanki czy dodać do pulpecików ;)

 

Jajka w koszulkach w sosie pomidorowym

 

800 g pomidorów (posiekanych, bez skórki) lub pomidory w puszcze 2op. (wersja dla leniwych ;P)

1,5 papryki w occie (pokrojone w kostkę)

2 cebule (posiekane)

3-4 ząbki czosnku (posiekane) 

6 jajek

garść natki pietruszki (posiekana)

sól, pieprz ziołowy, kminek mielony, papryka słodka, zioła prowansalskie

olej kokosowy

mozzarella lub starty ser (opcjonalnie)

 

W głębszej patelni rozpuścić olej i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli.

Następnie dodać czosnek i podsmażyć, aż zacznie się rumienić.

Dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć.Podlać wodą (tak żeby papryka tylko pływała) i dusić pod przykryciem ok. 5 minut.

Dodać  pomidory i dusić pod przykryciem 20 minut.

Następnie na wolnym ogniu zredukuj sos, aby było w nim jak najmniej wody i z łatwością robiły się dołki.

Doprawić do smaku.

W gotującym na wolnym ogniu sosie zrobić dołki i wbijać w nie jajka (ja to robiłam po jednym dołku, bo mi się zakopywały ;P).

Przykryć (ja zrobiłam to taką metalową tacką - ciut większej od średnicy patelni) i gotować  5-7 minut, aby żółtka były płynne/10 minut, aby żółtka były twarde.

Na koniec posypać natką pietruszki i posypać startym serem mozzarella lub pokruszoną fetą.

Smacznego :)

PS. Nie odkrywaj jajek, gdy się ścinają oraz niczym już ich nie przyprawiaj ;) 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.