Bigos staropolski

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
A może bigos? :)
Od dawna chodził za mną ten smak :) Bigos zawsze kojarzy mi się  ze świętami a coraz bliżej święta, więc czas najwyższy go zrobić :)
Jeśli Was mocno wzdyma po bigosie i macie gazy, albo słyszycie przelewanie w żołądku, to znak, że ta potrawa niestety Wam nie służy. Można ją jednak zjeść "od święta" ;P

 

Bigos staropolski

 

1 średnia biała kapusta

1 kg kapusty kiszonej

1 kg dobrej jakości wiejskiej kiełbasy

250 g boczku

2 cebule

1 łyżka dobrej jakości smalcu lub masła klarowanego

1 szklanka wytrawnego wina (u mnie było białe)

500 ml wody

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

8 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka ekologicznego octu jabłkowego (mętny)

sól himalajska

pieprz czarny

słodka papryka

majeranek

liść lubczyku

2 łyżki puree z pomidorów (opcjonalnie)

 

Kapustę posiekać na cienkie paski i włożyć do dużego garnka.

Kapustę kiszoną pokroić (żeby była krótsza) i przełożyć do garnka.

Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz.

Kiełbasę oraz boczek pokroić i włożyć do garnka.

Cebulkę posiekać, podsmażyć na smalcu i dodać do garnka.

Wlać wino oraz 500 ml wrzącej wody.

Gotować na wolnym ogniu ok. 3 h co jakiś czas mieszając.

Na koniec dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku.

Smacznego :)

PS. Bigos najlepiej smakuje, gdy się "przegryzie" a więc na 2gi lub 3ci dzień :)

PS2. Idealny z ziemniaczkami <3

PS3. Warto zrobić więcej i zamrozić :)

PS4. Zamiast puree z pomidorów (jak nie chce Wam się robić) możecie dodać koncentrat.

PS5. Można do bigosu dodać kilka suszonych śliwek i suszone grzyby ;) 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.