Kurczak w sosie musztardowo-jogurtowym

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Nie samym kurczakiem z ryżem człowiek żyje... a więc dziś kurczak z ryżem :P
Fajna odskocznia od monotonnego jedzenie a i przygotowanie nie zajmuje wiele czasu :) Przygotowałam coś na szybko bo jak nigdy nie chciało mi się wolnego popołudnia spędzać w kuchni - bywa i tak ;)

Kurczak w sosie musztardowo-jogurtowym

 

500 g piersi z kurczaka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki jogurtu greckiego

4 łyżki musztardy (ja użyłam 3 łyżki sarebskiej i 1 łyżkę francuskiej)

200 ml zupy mocy (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki")

mąka ryżowa

sól himalajska

pieprz czarny

słodka papryka

liść lubczyku

woda (na oko)

olej kokosowy

 

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić oraz wymieszać w musztardzie, jogurcie, i mące ryżowej (obsypać tylko).

Rozgrzać głębszą patelnie, dodać olej kokosowy i przez chwilkę dosłownie podsmażyć kurczaka.

Dodać pokrojoną cebulkę i czosnek (wg uznania) - przemieszać.

Dodać wodę i "zupę mocy" tak, aby kurczak był cały przykryty.

Zagotować i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś  10 minut, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie sos zagęścić mąką ryżową i dusić jeszcze jakieś 2-3 minuty.

Doprawić do smaku.

Smacznego :)

PS. Musicie uważać, aby nie przesuszyć mięsa.

Podawać z ryżem lub kaszą.

Tags: , ,