Mleczko kokosowe i mąka kokosowa czyli 2in1

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Przepis w pakiecie, czyli zrób 2 rzeczy przy użyciu tych samych produktów ;)

Ostatnio mam mały zapitol - no dobra...całkiem spory ;P Cały czas pracuję nad stroną, w weekend szkolenie w Gdańsku, za tydzień wyjeżdżam z kraju na kilka dni (i będę jeść gluten :P ale bez cukru :)) a w pracy - masakra ;P wierzcie mi - choćbym i chciała się ponudzić to nie mam jak ;P

Mleczko kokosowe i mąka kokosowa 2in1

 

200 g wiórków kokosowych (dobrej jakości)

1,2 L wody

 

*Mleczko kokosowe

Włożyć wiórki do garnka i zalać wodą - zostawić na noc.

Następnego dnia podgrzać wiórki z wodą tak do 50-60 stopni. Gdy włożymy palec powinno lekko parzyć.

Następnie zblendować całość przez 2-3 minuty.

Sitko wyłożyć gazą i ułożyć na misce - dokładnie odcisnąć wiórki.

Przelać mleko do szklanej butelki i przechowywać do kilku dni w lodówce.

Mleko się rozwarstwia co jest naturalnym zjawiskiem. Przed użyciem wystarczy wstrząsnąć butelką ;)

PS. Nie wiem ile maksymalnie może stać mleko w lodówce, bo u Nas schodzi w 2 dni ;P

 

*Mąka kokosowa 

Wiórki, które zostały po produkcji mleka włożyć do garnka.

Zagotować wodę w czajniku i zalać wiórki,wymieszać i zostawić na kilka minut.

Sitko wyłożyć gazą i dokładnie odcisnąć wiórki (wodę  wylać).

Czynność powtórzyć 2-4 razy w celu usunięcia jak największej ilości tłuszczu z wiórek.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i cienko rozłożyć wiórki.

Suszyć ok. 120  minut w 60-80 stopniach, co jakiś czas mieszając.

Gdy wiórki będą suche i ostudzone - zmielić na gładką masę (ja to zrobiłam w termomix-ie).

Mąkę przełożyć do szklanego pojemnika. 

Tags: , , , , , ,