Dla miłośników ostrzejszych smaków :)
Fasola...Eliminujemy strączki ze swojej diety, bo mają w swoim składzie lektyny, które działają drażniąco na nasze jelita i mogą powodować autoagresję. Jednakże fasola z puszki przejdzie - dlaczego? Pod wpływem pakowania pod ciśnieniem lektyny ulegają degradacji a więc raz na jakiś czas przy codziennym "czystym" jedzeniu fasolka z puchy będzie spoko :)
Chili Con Carne
1 kg mięsa wołowego (mielone - dobrej jakości, najlepiej antrykot)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 świeże ostre papryczki chili
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów (bez cukru)
100 g boczku
4-6 sztuk suszonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
olej kokosowy
Przyprawy:
sól himalajska
pieprz czarny
1/2 łyżeczki chili
słodka papryka
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kminku mielonego
4 suszone papryczki chili
ksylitol
Na oleju kokosowym podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek i świeże papryczki chili.
Dodać chili w proszku, suszone papryczki chili, oregano, kminek, oraz pokrojony boczek - smażyć ok. 5 minut.
Dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż się zarumieni.
Następnie dodać pomidory w puszce, doprawić ksylitolem, solą i pieprzem - dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie, jeśli powstało zbyt dużo sosu - zredukować. Gotować przez 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Dodać paprykę i dalej redukować sos przez 10 minut, aż papryka zmięknie.
Na koniec dodać fasolę z puszki i wymieszać.
Gotować jeszcze jakieś 3 minuty, aż fasola się zagrzeje.
Doprawić resztą przypraw do smaku.
Podawać z ryżem, tortilla (bezglutenową), lub jeść same :)
Smacznego :)
PS. Jeśli nie lubicie ostrych potraw, możecie zrezygnować z chili ostrych papryczek :)