Chili Con Carne

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Dla miłośników ostrzejszych smaków :)
Fasola...Eliminujemy strączki ze swojej diety, bo mają w swoim składzie lektyny, które działają drażniąco na nasze jelita i mogą powodować autoagresję. Jednakże fasola z puszki przejdzie - dlaczego? Pod wpływem pakowania pod ciśnieniem lektyny ulegają degradacji a więc raz na jakiś czas przy codziennym "czystym" jedzeniu fasolka z puchy będzie spoko :)

 

Chili Con Carne

 

1 kg mięsa wołowego (mielone - dobrej jakości, najlepiej antrykot)

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 świeże ostre papryczki chili

1 czerwona papryka

1 puszka krojonych pomidorów (bez cukru)

100 g boczku

4-6 sztuk suszonych pomidorów

1 puszka czerwonej fasoli

olej kokosowy

Przyprawy:

sól himalajska

pieprz czarny

1/2 łyżeczki chili

słodka papryka

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki kminku mielonego

4 suszone papryczki chili

ksylitol

 

Na oleju kokosowym podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek i świeże papryczki chili.

Dodać chili w proszku, suszone papryczki chili, oregano, kminek, oraz pokrojony boczek - smażyć ok. 5 minut.

Dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż  się zarumieni. 

Następnie dodać pomidory w puszce, doprawić ksylitolem, solą i pieprzem - dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś  czas mieszając.

Po tym czasie, jeśli powstało zbyt dużo sosu - zredukować. Gotować przez 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Dodać paprykę i dalej redukować sos przez 10 minut, aż papryka zmięknie.

Na koniec dodać fasolę z puszki i wymieszać.

Gotować jeszcze jakieś 3 minuty, aż fasola się zagrzeje.

Doprawić resztą przypraw do smaku.

Podawać z ryżem, tortilla (bezglutenową), lub jeść same :)

Smacznego :)

PS. Jeśli nie lubicie ostrych potraw, możecie zrezygnować z chili ostrych papryczek :)  

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.