Jeśli znudził Ci się kurczak z ryżem, to mam w rękawie fajny przepis, który szybko się robi, super smakuje a zrobiony z różnymi dodatkami nie nudzi się zbyt szybko ;)
Fajne jest to, że można zrobić więcej i np. zamrozić ;) można również połączyć ze sobą różnego rodzaju mięs: drobiowe, wołowe, jagnięce... można również wybrać dowolne dodatki - wszystko zależy od Waszej wyobraźni ;) Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub batatami :) Podaję opcję z owiniętym boczkiem, ale tak naprawdę można zrobić i bez owijania ;) poniżej kilka propozycji na fit pieczeń rzymską :)
FIT pieczeń rzymska owinięta boczkiem
1 kg mięsa drobiowego mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki mąki ryżowej
sól himalajska
pieprz czarny mielony
słodka papryka
liść lubczyku
Dodatkowo:
200 g boczku
250 g pieczarek
1 świeża ostra papryczka chili
1 cały pęczek natki pietruszki
masło klarowane
Foremka do keksu: 25x12x8
Pieczarki, cebulę i ostrą papryczkę posiekać i podsmażyć na maśle, aż woda z pieczarek odparuje.
Mięso wymieszać z jajkiem, mąką, wyciśniętym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
Gdy podsmażony farsz trochę ostygnie, dodać do mięsa i wymieszać.
Foremkę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć boczek tak, aby z boków keksówki powstały zakładki i żebyśmy mogli później owinąć pieczeń z jednej i z drugiej strony.
Ułożyć mięso na boczku.
Zawinąć pieczeń wystającym boczkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 40-45 minut w temp. 160-180 stopni.
Smacznego :)
PS. Na wierzch można ułożyć plasterki boczku :)
FIT pieczeń rzymska z papryką, boczkiem i cukinią
1 kg mięsa drobiowego mielonego
1 cebula
2 jajka
4 łyżki mąki ryżowej/gryczanej
sól, pieprz
liść lubczyku
Dodatkowo:
1 cukinia
1 duża dojrzała czerwona papryka
200 g boczku
Foremka do keksu: 25x12x8
Mięso wymieszać z jajkiem, posiekanym boczkiem,cebulą, papryką, mąką i przyprawami.
Zetrzeć cukinię na tarce (duże oczka) i wymieszać z mięsem.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć mięsem.
Piec ok. 40-45 minut w temp. 160-180 stopni.
Smacznego :)
FIT pieczeń rzymska z cukinią
1 kg mięsa drobiowego mielonego
2 małe cebule
1 jajko
4 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
słodka papryka
liść lubczyku
Dodatkowo:
1 duża cukinia
100 g boczku
Foremka do keksu: 25x12x8
Mięso wymieszać z pokrojoną cebulą, boczkiem, jajko, mąką i przyprawami.
Cukinie zetrzeć na tarce (grube oczka) i wymieszać z mięsem.
Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremce do keksu.
Piec 40-45 minut w temperaturze 160-180 stopni.
Smacznego :)
FIT pieczeń rzymska z boczkiem i marchewką
1 kg mięsa drobiowego mielonego
1 cebula
2 jajka
4 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz czarny
liść lubczyku
majeranek
Dodatkowo:
2-3 marchewki
100 g boczku
Foremka do keksu: 25x12x8
Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojonym boczkiem, cebulą, startą marchewką, mąką i przyprawami.
Foremkę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć mięsem.
Piec ok. 40-45 minut w temp. 160-180 stopni.
Smacznego :)
FIT pieczeń rzymska z pieczarkami i pietruszką
1 kg mięsa drobiowego mielonego
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki mąki ryżowej
sól himalajska
pieprz czarny
liść lubczyku
oregano
słodka papryka
Dodatkowo:
500 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
masło klarowane
Foremka do keksu: 25x12x8
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać wyciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć.
Następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki i poddusić, aż zrobi się ładny farsz a woda odparuje - ostudzić.
Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, mąką i przyprawami.
Dodać ostudzony farsz i dobrze wymieszać.
Całość przełożyć mięso do wyłożonej papierem do pieczenia foremki do keksu.
Piec ok. 50-55 minut w temp. 160-180 stopni.
Smacznego :)