FIT pieczeń rzymska (przepisy)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Jeśli znudził Ci się kurczak z ryżem, to mam w rękawie fajny przepis, który szybko się robi, super smakuje a zrobiony z różnymi dodatkami nie nudzi się zbyt szybko ;)
Fajne jest to, że można zrobić więcej i np. zamrozić ;) można również połączyć ze sobą różnego rodzaju mięs: drobiowe, wołowe, jagnięce... można również wybrać dowolne dodatki - wszystko zależy od Waszej wyobraźni ;) Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub batatami :) Podaję opcję z owiniętym boczkiem, ale tak naprawdę można zrobić i bez owijania ;) poniżej kilka propozycji na fit pieczeń rzymską :) 

 

FIT pieczeń rzymska owinięta boczkiem

 

1 kg mięsa drobiowego mielonego 

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 jajko

4 łyżki mąki ryżowej

sól himalajska

pieprz czarny mielony

słodka papryka

liść lubczyku 

Dodatkowo:

200 g boczku

250 g pieczarek

1 świeża ostra papryczka chili

1 cały pęczek natki pietruszki

masło klarowane

Foremka do keksu: 25x12x8

 

Pieczarki, cebulę i ostrą papryczkę posiekać i podsmażyć na maśle, aż woda z pieczarek odparuje.

Mięso wymieszać z jajkiem, mąką, wyciśniętym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.

Gdy podsmażony farsz trochę ostygnie, dodać do mięsa i wymieszać.

Foremkę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia.

Ułożyć boczek tak, aby z boków keksówki powstały zakładki i żebyśmy mogli później owinąć pieczeń z jednej i z drugiej strony.

Ułożyć mięso na boczku.

Zawinąć pieczeń wystającym boczkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.  

Piec ok. 40-45 minut w temp. 160-180 stopni.

Smacznego :)

PS. Na wierzch można ułożyć plasterki boczku :)

 

FIT pieczeń rzymska z papryką, boczkiem i cukinią

 

1 kg mięsa drobiowego mielonego

1 cebula

2 jajka

4 łyżki mąki ryżowej/gryczanej

sól, pieprz

liść lubczyku

Dodatkowo:

1 cukinia

1 duża dojrzała czerwona papryka

200 g boczku

Foremka do keksu: 25x12x8

 

Mięso wymieszać z jajkiem, posiekanym boczkiem,cebulą, papryką, mąką i przyprawami.

Zetrzeć cukinię na tarce (duże oczka) i wymieszać z mięsem.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć mięsem.

Piec ok. 40-45 minut w temp. 160-180 stopni.

Smacznego :)

 

FIT pieczeń rzymska z cukinią

 

1 kg mięsa drobiowego mielonego

2 małe cebule  

1 jajko

4 łyżki mąki ryżowej

sól, pieprz

słodka papryka 

liść lubczyku

Dodatkowo:

1 duża cukinia

100 g boczku

Foremka do keksu: 25x12x8

 

Mięso wymieszać z pokrojoną cebulą, boczkiem, jajko, mąką i przyprawami.

Cukinie zetrzeć na tarce (grube oczka) i wymieszać z mięsem.

Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremce do keksu.

Piec 40-45 minut w temperaturze 160-180 stopni.

Smacznego :)

 

FIT pieczeń rzymska z boczkiem i marchewką

 

1 kg mięsa drobiowego mielonego

1 cebula

2 jajka

4 łyżki mąki ryżowej

sól, pieprz czarny

liść lubczyku

majeranek

Dodatkowo:

2-3 marchewki

100 g boczku

Foremka do keksu: 25x12x8

 

Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojonym boczkiem, cebulą, startą marchewką, mąką i przyprawami.

Foremkę do keksu wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć mięsem.

Piec ok. 40-45 minut w temp. 160-180 stopni.

Smacznego :)

 

FIT pieczeń rzymska z pieczarkami i pietruszką

 

1 kg mięsa drobiowego mielonego

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

2 jajka

4 łyżki mąki ryżowej

sól himalajska

pieprz czarny

liść lubczyku

oregano

słodka papryka

Dodatkowo:

500 g pieczarek

pęczek natki pietruszki

masło klarowane

Foremka do keksu: 25x12x8

 

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać wyciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć.

Następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki i poddusić, aż zrobi się ładny farsz a woda odparuje - ostudzić.

Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, mąką i przyprawami.

Dodać ostudzony farsz i dobrze wymieszać.

Całość przełożyć mięso do wyłożonej papierem do pieczenia foremki do keksu.

Piec ok. 50-55 minut w temp. 160-180 stopni.

Smacznego :)

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.