Ziemniaczany Devolay

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Jako dodatek, danie główne, przystawka - do wszystkiego :)

Ziemniaczany Devolay

 

Ciasto:

300-400 g ziemniaków

1 jajko

5 łyżek mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

masło

 

Ziemniaki gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie.

Po tym czasie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

Lekko ciepłe ziemniaki rozdziabdziać (ja to zrobiłam traską do ziemniaków).

Dodać jajko, mąkę, masło, sól i pieprz - wymieszać.

 

Farsz:

150 g boczku

300 g pieczarek

2 cebule

sól, pieprz, słodka papryka

olej kokosowy

 

Boczek zeszklić na patelni.

Następnie dodać posiekaną cebulkę i smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu.

Gdy cebulka się zarumieni, dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki.

Dusić do momentu wyparowania całej wody.

Przyprawić i jeszcze chwilkę podsmażyć.

Zostawić do ostygnięcia.

 

Na oproszonym mąką (ziemniaczaną) blacie, nakładać ziemniaki porcjami (ja robiłam to łyżką).

Delikatnie je rozpłaszczyć (nie mogą być zbyt cienkie, bo się rozwalą).

Ułożyć pośrodku farsz i delikatnie zawinąć w rulonik a boki zlepić do środka.

 

Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego lub masła klarowanego i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż się ładnie zarumienią (gdy obrócimy je na drugą stronę wyglądają jak naleśniki ;)).

Można podawać z sosem na bazie jogurtu ;) ale bez smakują najlepiej <3

Smacznego :)

Tags: , , ,