Jako dodatek, danie główne, przystawka - do wszystkiego :)
Ziemniaczany Devolay
Ciasto:
300-400 g ziemniaków
1 jajko
5 łyżek mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
masło
Ziemniaki gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie.
Po tym czasie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
Lekko ciepłe ziemniaki rozdziabdziać (ja to zrobiłam traską do ziemniaków).
Dodać jajko, mąkę, masło, sól i pieprz - wymieszać.
Farsz:
150 g boczku
300 g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz, słodka papryka
olej kokosowy
Boczek zeszklić na patelni.
Następnie dodać posiekaną cebulkę i smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu.
Gdy cebulka się zarumieni, dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki.
Dusić do momentu wyparowania całej wody.
Przyprawić i jeszcze chwilkę podsmażyć.
Zostawić do ostygnięcia.
Na oproszonym mąką (ziemniaczaną) blacie, nakładać ziemniaki porcjami (ja robiłam to łyżką).
Delikatnie je rozpłaszczyć (nie mogą być zbyt cienkie, bo się rozwalą).
Ułożyć pośrodku farsz i delikatnie zawinąć w rulonik a boki zlepić do środka.
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego lub masła klarowanego i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż się ładnie zarumienią (gdy obrócimy je na drugą stronę wyglądają jak naleśniki ;)).
Można podawać z sosem na bazie jogurtu ;) ale bez smakują najlepiej <3
Smacznego :)