Zapiekanka pasterska

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Tam gdzie są ziemniaki, tam jest i szczęście - szczęście brzuszka <3 ;P
Jak byłam mała mama często gotowała mi ziemniaki - w końcu je uwielbiam :) chociaż to chyba w wydaniu mojej babci smakowały mi najbardziej <3
Dziś nie jest inaczej i gdybym mogła jadłabym je na każdy posiłek <3 ;p

Zapiekanka pasterska

 

Farsz:

500 g mięsa mielonego (wołowina/jagnięcina/pomieszane)

2 marchewki

250 g zielonego groszku 

250 g pomidorów (krojonych, bez skórki)

150 ml "zupy mocy" (przepis na "zupę mocy" znajdziecie w albumie FIT DODATKI)

80 ml czerwonego wytrawnego wina

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

sól, pieprz, papryka słodka, liść lubczyka, bazylia otarta

olej kokosowy

ser 

szczypiorek

 

Puree:

1 kg ziemniaków

2 łyżki masła

jogurt grecki / mleko kokosowe (na oko)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Ziemniaki ugotować i zrobić z nich puree. Następnie doprawić do smaku.

Na większej patelni podsmażyć na oleju posiekaną cebulkę - smażyć, aż się zeszkli.

Następnie dodać pokrojoną marchew i smażyć na średnim ogniu, aż trochę zmięknie.

Dodać groszek i czosnek - smażyć jeszcze jakieś 5 minut.

Następnie dodać pomidory oraz "zupę mocy" - dusić na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Mięso przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami i sokiem z cytryny- dodać do gotującego się sosu.

Gdy mięso się ładnie połączy i przestanie być surowe, dodać wino i dusić, aż woda odparuje.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć najpierw farsz a na farsz puree i rozsmarować.

Wstawić na 20 minut do piekarnika i zapiekać.

Następnie wierzch posypać startym serem i zapiekać jeszcze jakieś 10-15 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Smacznego :)

PS. Do farszu można dodać pokrojoną paprykę, fasolkę czy włoską kiełbaskę, aby urozmaicić smak. 

Zapiekankę można włożyć do dużego naczynia żaroodpornego, albo w małe foremki np. do sufletów ;) 

Bawcie się smakiem ;)

Tags: , ,