Zapiekanka Dżo

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Przepis podstawowy na nadzienie do zapiekanki, spaghetti czy innych pyszności, które wyczarujecie w kuchni :) Zainspirowana przepisem G. Ramsey-a zrobiłam swoją wersję zapieksy :) Uwielbiam ziemniaki i wszystko co z nimi związane, jednak jeśli chcecie zrobić bardziej FIT wersję tego dania, możecie zamiast ziemniaków użyć batatów, selera czy pietruszki :) Bawcie się smakiem :) Nie jem zbóż więc i makro nie liczę - póki co :P

Zapiekanka Dżo

 

Puree:

1 kg ziemniaków/batatów/selera/pietruszki

1-2 łyżki prawdziwego masła

1-2 łyżki jogurtu greckiego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Farsz:

500 g mięsa mielonego (wołowe/drobiowe)

1-2 marchewki

500 g krojonych pomidorów (bez skórki)

2 cebule

3 ząbki czosnku

1/2 szklanki czerwonego wina

sok z połowy cytryny

sól, pieprz, tymianek (zmielony), papryka słodka, oregano

olej kokosowy

Dodatkowo:

ser :D starty 

 

Ugotować ziemniaki i zrobić z nich puree. Doprawić uważając z gałką muszkatołową.

Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebule i marchewkę, aż się zeszkli. Następnie dodać wyciśnięty czosnek.

Dodać pokrojone pomidory i gotować na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i woda trochę odparuje. 

Doprawić mięso przyprawami i przełożyć na patelnie. Wymieszać dokładnie z sosem, aż mięso ładnie się połączy.

Dodać wino i gotować, aż mięso będzie gotowe a sos zgęstnieje. 

Wycisnąć sok z cytryny i dodać do mięsa.

Doprawić do smaku.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: 

puree

mięso

puree

mięso

ser

Zapiekać ok. 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni. 

PS. Z farszu można zrobić wiele rzeczy a przepis jest trafiony w 10 ! 

Gordon Ramsey mój mistrz <3

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.