Przepis podstawowy na nadzienie do zapiekanki, spaghetti czy innych pyszności, które wyczarujecie w kuchni :) Zainspirowana przepisem G. Ramsey-a zrobiłam swoją wersję zapieksy :) Uwielbiam ziemniaki i wszystko co z nimi związane, jednak jeśli chcecie zrobić bardziej FIT wersję tego dania, możecie zamiast ziemniaków użyć batatów, selera czy pietruszki :) Bawcie się smakiem :) Nie jem zbóż więc i makro nie liczę - póki co :P
Zapiekanka Dżo
Puree:
1 kg ziemniaków/batatów/selera/pietruszki
1-2 łyżki prawdziwego masła
1-2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Farsz:
500 g mięsa mielonego (wołowe/drobiowe)
1-2 marchewki
500 g krojonych pomidorów (bez skórki)
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, tymianek (zmielony), papryka słodka, oregano
olej kokosowy
Dodatkowo:
ser :D starty
Ugotować ziemniaki i zrobić z nich puree. Doprawić uważając z gałką muszkatołową.
Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebule i marchewkę, aż się zeszkli. Następnie dodać wyciśnięty czosnek.
Dodać pokrojone pomidory i gotować na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i woda trochę odparuje.
Doprawić mięso przyprawami i przełożyć na patelnie. Wymieszać dokładnie z sosem, aż mięso ładnie się połączy.
Dodać wino i gotować, aż mięso będzie gotowe a sos zgęstnieje.
Wycisnąć sok z cytryny i dodać do mięsa.
Doprawić do smaku.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami:
puree
mięso
puree
mięso
ser
Zapiekać ok. 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni.
PS. Z farszu można zrobić wiele rzeczy a przepis jest trafiony w 10 !
Gordon Ramsey mój mistrz <3