Zupa krem pomidorowo-paprykowa

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Lubię zupy krem :) szybko się je robi, więc mając wszystkie składniki, możemy w niecałe 30 minut je przygotować :) Najsmaczniejsze są te, przygotowane ze świeżych warzyw oczywiście :) ale zawsze mam schowane 2 puszki krojonych pomidorów (bez cukru) na tzw. "czarną godzinę" ;) :P nigdy nie wiesz kiedy mogą Ci się przydać :P

Zupa krem pomidorowo-paprykowa

 

1 kg obranych pomidorów (najlepiej malinowych) lub 2 puszki krojonych pomidorów bez cukru (opcja na szybko ;P)

1 średnia czerwona papryka

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

20 g prawdziwego masła

1 płaska łyżeczka soli himalajskiej

1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

suszone oregano

1 łyżeczka ksylitolu

500 ml wody

100 g jogurtu greckiego 

Dodatkowo:

pestki dyni

natka pietruszki

 

Cebulę, czosnek i paprykę drobno posiekać.

Dusić w rondelku na maśle ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając (uważać, żeby się nie przypaliło).

Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, oregano i ksylitol - gotować na wolnym ogniu 15 minut.

Po tym czasie całość zblendować. 

Dodać wodę oraz jogurt grecki - gotować jeszcze 5 minut.

Doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki oraz pestkami dyni.

Smacznego :) 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.