Naleśniki gryczane

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Z racji, że uwielbiamy z mężem i młodą naleśniki, staram się ich robić różne wersje :) Jednak chyba wersja na słodko zawsze bardziej mi odpowiada :P No co? Jestem łasuchem :P
Naleśniki można zrobić w wersji na słodko z ubitym mleczkiem kokosowym, twarożkiem czy jogurtem greckim z dodatkiem owoców lub fit dżemów (choć przyznam, że twarogi i jogurty greckie rzadko się pojawiają w naszym domu...), albo w wersji z mięsem i z warzywami (wtedy już nie dodajemy ksylitolu i cynamonu).

 

Naleśniki gryczane

(z przepisu wychodzi ok. 5 naleśników)

 

120 g mąki gryczanej

30 g mąki ryżowej

150 ml mleka kokosowego/migdałowego

2 jajka

1 żółtko

1,5 łyżeczki ksylitolu

20 ml rozpuszczonego oleju kokosowego

cynamon (opcjonalnie)

szczypta soli

 

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (ja je zblendowałam) i odstawić na 30 minut.

Po tym czasie całość przemieszać i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Smacznego :)

PS. Najlepiej smakują na ciepło :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.