Chlebek bananowy

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Nie jedząc zbóż (nawet tych bezglutenowych) trzeba szukać alternatywy dla pieczywa - i oto ona ;) 
Chlebek można zjeść po treningu, na śniadanie, przekąskę czy kolację :) Robi się go bardzo szybko, jest bardzo fit i jest bez zbóż :]
Z przepisu wychodzi ok. 13 kawałków chlebka.
Wartości odżywcze:
Cały chlebek:
1026,5 kcal
51g B
120, 5g W
39g T
1 kawałek:
79 kcal
4g B
9g W
3g T

 

Chlebek bananowy

 

6 jajek

30 g mąki kokosowej (tak 30g :P)

200 g niedojrzałego banana (bo ma skrobię)

1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

100 g niedojrzałego banana

50 g niedojrzałego banana do dekoracji

suszone figi/śliwki (ja nie dodawałam) 

 

Jajka, mąkę, 200 g niedojrzałego banana i kakao zblendować na gładką masę.

100 g banana pokroić wg uznania, dodać do masy i wymieszać (tutaj możesz dodać suszone owoce).

Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ułożyć plasterki banana.

Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

 

PS. Chlebek super smakuje posmarowany prawdziwym masłem, fit dżemem, albo masłem orzechowym <3

PS2. Jak dodacie do przepisu gorzką czekoladę, czy ksylitol to chlebek będzie bardziej słodki - jak ciasteł :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.