Nie jedząc zbóż (nawet tych bezglutenowych) trzeba szukać alternatywy dla pieczywa - i oto ona ;)
Chlebek można zjeść po treningu, na śniadanie, przekąskę czy kolację :) Robi się go bardzo szybko, jest bardzo fit i jest bez zbóż :]
Z przepisu wychodzi ok. 13 kawałków chlebka.
Wartości odżywcze:
Cały chlebek:
1026,5 kcal
51g B
120, 5g W
39g T
1 kawałek:
79 kcal
4g B
9g W
3g T
Chlebek bananowy
6 jajek
30 g mąki kokosowej (tak 30g :P)
200 g niedojrzałego banana (bo ma skrobię)
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
100 g niedojrzałego banana
50 g niedojrzałego banana do dekoracji
suszone figi/śliwki (ja nie dodawałam)
Jajka, mąkę, 200 g niedojrzałego banana i kakao zblendować na gładką masę.
100 g banana pokroić wg uznania, dodać do masy i wymieszać (tutaj możesz dodać suszone owoce).
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć plasterki banana.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
PS. Chlebek super smakuje posmarowany prawdziwym masłem, fit dżemem, albo masłem orzechowym <3
PS2. Jak dodacie do przepisu gorzką czekoladę, czy ksylitol to chlebek będzie bardziej słodki - jak ciasteł :)