Mąka kasztanowa

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Zrobiłam !!! :) Trochę to trwało, obieranie i całe te suszenie, ale mam gotową mąkę, z której zrobię naleśniki, ciasto i ciasteczka <3 Dla mnie to zbawienie - nie jest zbóż a fajnie jest sobie zjeść taki casteł, albo taki naleśnikeł :P 
Mąka kasztanowa jest dość drogim produktem - 1kg kosztuje ponad 50 zł... gdzie 1 kg kasztanów kosztuje ok 25 zł... jest więc spora różnica :P dlatego już wykupuje kasztany ze sklepów i będę sobie robić zapasy :D 

Mąka kasztanowa

 

600 g kasztanów jadalnych 

 

Kasztany obrać.

Zblendować.

Cienką warstwę wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Suszyć 60-90 minut w temperaturze 50 stopni (ja suszyłam 90 minut, ale po 60 już są spoko).

Ostudzić.

Na koniec zmielić na pyłek - ja to zrobiłam w termomix-ie.

Gotowe :)

PS. Z 600 g kasztanów wyszło 410 g mąki.

PS2. Warstwa do suszenia musi być cienka. Ja suszyłam na dwa razy.

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.