Zrobiłam i 3 słoiki zostawiłam - będę jeść w tygodniu :) Wyszło naprawdę lepiej niż się spodziewałam, ale co najważniejsze - jest zdrowo ! Idealny jako dodatek do ryżu, wafli, fit lodów, naleśników, placków czy omletów :)
FIT dżem truskawkowy z ksylitolem i nasionami chia
5 kg truskawek (oczyszczonych)
450 g ksylitolu
sok z wyciśniętej cytryny
100 g nasion chia
5 czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej
1op.bio proszku żelującego do konfitur
Umyć i oczyścić truskawki. Rozdrobnić delikatnie w mikserze i przełożyć do większego garnka.
Dodać ksylitol i zagotować.
Gotować 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Zmiksować porządnie nasiona chia, dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.
Zmniejszyć ogień, dodać sok z cytryny, proszek żelujący oraz zmiksowane nasiona chia.
Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, albo zblendować ;) (ja tak robię, gdy dżem ma mieć gładką konsystencję).
Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż dżem zgęstnieje.
Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zostawić do ostygnięcia.