FIT dżem truskawkowy z ksylitolem i nasionami chia

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Zrobiłam i 3 słoiki zostawiłam - będę jeść w tygodniu :) Wyszło naprawdę lepiej niż się spodziewałam, ale co najważniejsze - jest zdrowo ! Idealny jako dodatek do ryżu, wafli, fit lodów, naleśników, placków czy omletów :) 

FIT dżem truskawkowy z ksylitolem i nasionami chia

 

5 kg truskawek (oczyszczonych)

450 g ksylitolu

sok z wyciśniętej cytryny

100 g nasion chia 

5 czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej

1op.bio proszku żelującego do konfitur

 

Umyć i oczyścić truskawki. Rozdrobnić delikatnie w mikserze i przełożyć do większego garnka.

Dodać ksylitol i zagotować.

Gotować 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Zmiksować porządnie nasiona chia, dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać. 

Zmniejszyć ogień, dodać sok z cytryny, proszek żelujący oraz zmiksowane nasiona chia.

Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, albo zblendować ;) (ja tak robię, gdy dżem ma mieć gładką konsystencję).

Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż dżem zgęstnieje. 

Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zostawić do ostygnięcia.

 

PASTERYZOWANIE:

Dno garnka wyłożyć 2-3 złożonymi ręczniczkami papierowymi.

Włożyć słoiki tak, aby nie miały ciasno.

Zalać wodą tak na 3/4 wysokości słoików (ręczniczek musi być cały zanurzony w wodzie).

Przykryć garnki pokrywką i zagotować.

Zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu (tak by cały czas pojawiały się bąbelki) pasteryzować przez 10-15 minut.

Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień nasze słoiczki z dżemem będą gotowe do przechowywania. 

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.