Zima będzie słodka :D
FIT dżem malinowy z ksylitolem
4 kg malin
350-450 g ksylitolu (zależy czy dżem ma być bardziej słodki)
sok z wyciśniętej cytryny
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 op. proszku żelującego biovegan do konfitur
Maliny oczyścić i przełożyć do większego garnka.
Dodać ksylitol i zagotować.
Gotować 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Zmniejszyć ogień, dodać sok z cytryny, proszek żelujący oraz skrobię.
Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, albo zblendować ;) (ja tak robię, gdy dżem ma mieć gładką konsystencję).
Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż dżem zgęstnieje.
Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zostawić do ostygnięcia.