FIT dżem malinowy z ksylitolem

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Zima będzie słodka :D 

FIT dżem malinowy z ksylitolem

 

4 kg malin

350-450 g ksylitolu (zależy czy dżem ma być bardziej słodki)

sok z wyciśniętej cytryny 

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

2 op. proszku żelującego biovegan do konfitur

 

Maliny oczyścić i przełożyć do większego garnka.

Dodać ksylitol i zagotować.

Gotować 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Zmniejszyć ogień, dodać sok z cytryny, proszek żelujący oraz skrobię.

Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, albo zblendować ;) (ja tak robię, gdy dżem ma mieć gładką konsystencję).

Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż dżem zgęstnieje. 

Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zostawić do ostygnięcia.

 

PASTERYZOWANIE:

Dno garnka wyłożyć 2-3 złożonymi ręczniczkami papierowymi.

Włożyć słoiki tak, aby nie miały ciasno.

Zalać wodą tak na 3/4 wysokości słoików (ręczniczek musi być cały zanurzony w wodzie).

Przykryć garnki pokrywką i zagotować.

Zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu (tak by cały czas pojawiały się bąbelki) pasteryzować przez 10-15 minut.

Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień nasze słoiczki z dżemem będą gotowe do przechowywania. 

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.