Wczorajszy dzień był dniem przetworów :) zrobiłam 9 słoików fit dżemu jagodowego - będą na zimę do naleśników kasztanowych :)
FIT dżem jagodowy z ksylitolem
3 kg jagód
350 g ksylitolu
sok z wyciśniętej cytryny
50 g nasion chia
2,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1,5 opakowania proszku biovegan do konfitur
Jagody oczyścić, umyć i przełożyć do większego garnka.
Dodać ksylitol i zagotować.
Gotować 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Zmiksować porządnie nasiona chia, dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.
Zmniejszyć ogień, dodać sok z cytryny, proszek żelujący oraz zmiksowane nasiona chia.
Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, albo zblendować ;) (ja tak robię, gdy dżem ma mieć gładką konsystencję).
Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż dżem zgęstnieje.
Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zostawić do ostygnięcia.