FIT dżem z nektarynek z ksylitolem (z kawałkami owoców)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Lubię dżemiki <3 :P w tym roku trochę ich zrobiłam - łącznie jakieś 60 słoików ;P zima mi nie straszna - zamknęłam lato w słoikach :) najlepszy dodatek ever <3
Wszystkie dżemy są oczywiście fit - bez dodatku cukru, z ksylitolem i wegańskim proszkiem żelującym ana koniec je jeszcze dodatkowo zapasteryzowałam - tak dla pewności ;) Nigdy nie jadłam dżemu z nektarynek i ze wszystkich jakie robiłam, właśnie ten jest najpyszniejszy :D chyba... ;P 

 

Fit dżem z nektarynek z ksylitolem (z kawałkami owoców)

 

4 kg nektarynek (po obraniu, przed było ich 6 kg :P)

250 g ksylitolu

sok z wyciśniętej cytryny

2 opakowania proszku biovegan do konfitur

 

Nektarynki (3kg) oczyścić, pokroić i przełożyć do większego garnka.

1kg nektarynek obrać i pokroić w kostkę- odłożyć do miski.

Do 3kg nektarynek dodać ksylitol i zagotować.

Gotować 15 minut na wolnym ogniu,co jakiś czas mieszając.

Zmniejszyć ogień, dodać sok z cytryny i proszek żelujący.

Całość zblendować na gładką masę i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu.

Dodać 1 kg pokrojonych w kostkę nektarynek i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez  5-10 minut.

Przelać dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zostawić do ostygnięcia.

 

PASTERYZOWANIE:

Dno garnka wyłożyć 2-3 złożonymi ręczniczkami papierowymi.

Włożyć słoiki tak, aby nie miały ciasno.

Zalać wodą tak na 3/4 wysokości słoików (ręczniczek musi być cały zanurzony w wodzie).

Przykryć garnki pokrywką i zagotować.

Zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu (tak by cały czas pojawiały się bąbelki) pasteryzować przez 10-15 minut.

Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień nasze słoiczki z dżemem będą gotowe do przechowywania. 

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.