CHIA

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Nasionach chia (tzw. szałwia hiszpańska). 
Nasiona chia słyną ze swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych. W swoim składzie zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki (uważany za skarbnicę tego kwasu). 
Posiadają rownież bardzo dużą zawartość wapnia (więcej niż mleko) i żelaza (więcej niż w moim ulubionym szpinaku).
Dodatkowo mają wysoką zawartość pełnowartościowego białka, antyoksydantów (które zapobiegają rozwojowi rożnego rodzaju nowotworom), potas (który obniża ciśnienie krwi), błonnik, magnez, fosfor i wiele innych substancji korzystnie wpływających na organizm. 
Pozwolę wypisać sobie wartości odżywcze tych nasion:
 
Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)
Wartość energetyczna - 486 kcal
Białko ogółem - 16.54 g
Tłuszcz - 30.74 g
Węglowodany - 42.12 g
Błonnik - 34.4 g
 
Witaminy
Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna - 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg
 
Minerały
Wapń – 631 mg
Żelazo - 7.72 mg 
Magnez - 335 mg
Fosfor - 860 mg 
Potas - 407 mg
Sód – 16 mg 
Cynk - 4.58 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g)
omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg
Źródło: nutritiondata.self.com
Ze względu na duża zawartość błonnika, można spożyć nie więcej niż 3 łyżeczki nasion w ciagu dnia. Spożycie większej ilości wiadomo jak może się skończyć... ;)
Dla mnie najlepsze w puddingach na mleku kokosowym <3

 

Tags: , , , ,