Masło orzechowe

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Gdy robisz coś samemu, chociaż wiesz co jesz :) Masło orzechowe często pojawia się u mnie w przepisach. Jest to taki "must have" w kuchni :) Pojawi się kilka przepisów na różne masła - klasyką jest masło orzechowe z orzeszków ziemnych, dlatego pojawia się jako pierwszy przepis :)

Masło orzechowe

 

500 g orzeszków ziemnych (w łupinach)

1 łyżeczka stopionego oleju kokosowego (opcjonalnie)

 

Orzechy obrać z łupinek.

Włożyć do blendera i dodać stopiony olej kokosowy.

Blendować kilka minut do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. 

Przełożyć do szklanego słoiczka i przechowywać do 4 tygodni w lodówce.

Smacznego :)

 

PS. Do masła orzechowego można dodać nasiona wanilii. Można również gotowe masło wymieszać z wcześniej zmiksowanymi na średnią wielkość orzechami, wtedy będziemy mieli masło orzechowe z kawałkami orzechów :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.