Gdy robisz coś samemu, chociaż wiesz co jesz :) Masło orzechowe często pojawia się u mnie w przepisach. Jest to taki "must have" w kuchni :) Pojawi się kilka przepisów na różne masła - klasyką jest masło orzechowe z orzeszków ziemnych, dlatego pojawia się jako pierwszy przepis :)
Masło orzechowe
500 g orzeszków ziemnych (w łupinach)
1 łyżeczka stopionego oleju kokosowego (opcjonalnie)
Orzechy obrać z łupinek.
Włożyć do blendera i dodać stopiony olej kokosowy.
Blendować kilka minut do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Przełożyć do szklanego słoiczka i przechowywać do 4 tygodni w lodówce.
Smacznego :)
PS. Do masła orzechowego można dodać nasiona wanilii. Można również gotowe masło wymieszać z wcześniej zmiksowanymi na średnią wielkość orzechami, wtedy będziemy mieli masło orzechowe z kawałkami orzechów :)