Chyba jesień... zimna jesień... Nie lubię, gdy jest zimno... dla mnie to by mogło być cały czas +35 stopni :D no ale co zrobisz gdy nic nie zrobisz, no nic nie zrobisz ;) Lubię się przed treningiem doładować,szczególnie w te dni kiedy mam je 2 a tak jest 3x w tygodniu, więc moc musi być ;) zazwyczaj przed treningiem jem jakiegoś banana i daktyle :)
Tak więc mając wolne popołudnie postanowiłam zrobić swoje batoniki energetyczne :) sugerowałam się składem batoników "dobra kaloria", proporcje dałam na przysłowiową "pałę" :P z nadzieją, że wyjdą... i co ja pacze - wyszły ;) Robi się je bardzo szybko i są naprawdę smaczne :) i po co kupować?
To co zrobimy sami zawsze będzie lepsze niż kupne :) starajcie się wybierać produkty o niskim stopniu przetworzenia. Do batonów użyłam owoców nie słodzonych i ekologicznych - można je kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Pamiętajcie - czytajcie etykiety i nie dajcie się wrobić w szit ;) najlepsze produkty to te, które mają po napisie "składniki"jak najmniej wypisanych składników, np. suszona żurawina powinna być suszoną żurawiną a nie cukrem, sokiem z koncentratu, regulatorem kwasowości (kwas jabłkowy), aromatem, koncentratem z soku z czarnego bzu (w ogóle po co to w żurawinie :/) i olejem słonecznikowym - tak jest niestety w większości przypadków, nie mówiąc już o innych gównianych dodatkach...dramat...i wtedy w 30 g (porcji) takiej żurawiny z ulepszaczami jest 24 g weglowodanów w tym 21 g cukrów... Pytanie ile z tego to cukier dodatkowo dodany a ile to naturalnie występująca w owocach fruktoza?
Tak więc, wybieraj mądrze i czytaj etykiety ;)
DZO BATON
220 g daktyli
garść suszonej żurawiny (nie słodzona)
100 g orzechów nerkowca
30 g migdałów
50 g wiórków kokosowych
2 czubate łyżki mąki kokosowej
2 łyżki miodu (ja mam prosto z pasieki)
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka ciemnego kakao (niesłodzonego, bez glutenu)
Daktyle i żurawiną zblendować - przełożyć do miski.
Orzechy nerkowca i migdały zblendować - przełożyć do miski.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, aż wszystko się ładnie połączy.
Położyć masę na papier do pieczenia, uformować kwadrat i przykryć wierzch ponownie papierem do pieczenia.
Rozwałkować na grubość ok. 1-2 cm (wg uznania).
Wstawić na ok. 1h do lodówki.
Na koniec pokroić nożem.
Smacznego :)