Pamiętacie z dzieciństwa takie ciasto jak murzynek? Nasze babcie piekły go w prodiżach ;) To był jeden z moich ulubionych ciast <3 Dlatego też postanowiłam odtworzyć jego smak w fit wersji :)
Z przepisu wychodzi ok. 13 kawałków ciasteła - dla niektórych jeden :P :))
Cały CIASTEŁ:
1398 kcal
28,5 g B
181 g W
58 g T
1 kawałek CIASTEŁA:
107 kcal
2 g B
14 g W
4,5 g T
FIT MURZYNEK
3 średnie banany
60 g mąki ryżowej
70 g mąki gryczanej
80 g ksylitolu
3 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao (bez glutenu oczywiście :))
3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczony)
2 łyżki mielonych migdałów
150 ml mleka roślinnego (migdałowe/kokosowe)
1 jajko
1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
2 łyżeczki fit dżemu truskawkowego (opcjonalnie)
Banany rozdziabdziać widelcem i przełożyć do miski.
Olej kokosowy rozpuścić i dodać do bananów.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.
Piec ok.55-65 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Smacznego :)