MURZYNEK

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Pamiętacie z dzieciństwa takie ciasto jak murzynek? Nasze babcie piekły go w prodiżach ;) To był jeden z moich ulubionych ciast <3 Dlatego też postanowiłam odtworzyć jego smak w fit wersji :)

Z przepisu wychodzi ok. 13 kawałków ciasteła - dla niektórych jeden :P :))

Cały CIASTEŁ:

1398 kcal

28,5 g B

181 g W

58 g T

1 kawałek CIASTEŁA:

107 kcal

2 g B

14 g W

4,5 g T

 

FIT MURZYNEK

 

3 średnie banany

60 g mąki ryżowej

70 g mąki gryczanej

80 g ksylitolu

3 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao (bez glutenu oczywiście :))

3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczony)

2 łyżki mielonych migdałów

150 ml mleka roślinnego (migdałowe/kokosowe)

1 jajko

1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

2 łyżeczki fit dżemu truskawkowego (opcjonalnie)

 

Banany rozdziabdziać widelcem i przełożyć do miski.

Olej kokosowy rozpuścić i dodać do bananów.

Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.

Piec ok.55-65 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Smacznego :)

 

PS. Przepis na fit dżem znajdziecie w albumie "FIT DODATKI" :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.