Lubię słodycze a najbardziej te fit :) ???? Zjadłam po obiedzie 2 kawałki i mam najedzony brzuszek - jak dobrze, że to fit ciasteł, bez glutenu i bez cukru :)
Fit sernik z nasionami chia i truskawkami ????
Spód:
80 g daktyli
100 g migdałów
100 g płatków owsianych bez glutenu
2 jajka
szczypta soli
Masa serowa:
300 g jogurtu greckiego
200 g twarogu delikatnego (president)
50 g nasiona chia
30-40 g wiórek kokosowych
20 g żelatyny
2 łyżki ksylitolu lub erytrotylu
Mus truskawkowy:
500 g truskawek (mogą być mrożone)
3/4 kubka zaparzonej herbaty truskawkowej
(z 2ch saszetek)
20 g żelatyny
6 łyżeczek ksylitolu lub erytrotylu
Spód:
Daktyle zalać wrząca wodą i odstawić na 1-2 h.
Migdały uprażyć.
Płatki owsiane oraz uprażone migdały zblendować na mąkę.
Dodać zblendowane daktyle, jajka oraz sól i ponownie zblendować na gładką masę.
Wyłożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Ciasto jest dość gęste, ale wilgotnymi dłońmi pięknie się formułuje :)????
Spód piec ok 20-25 minut w temperaturze 160-180 stopni - po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Masa serowa:
Nasiona chia wymieszać z jogurtem, twarogiem oraz wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na ok. 1 h.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i poczekać do ostygnięcia.
Do żelatyny dodać ksylitol lub erytrytol i wymieszać z masą serową.
Zimną masę wylać na ostudzony spód i włożyć do lodówki.
Mus truskawkowy:
Truskawki zbendować z ksylitolem (jeśli używacie mrożonych truskawek najpierw je rozmroźcie ;)????) .
Żelatynę rozpuścić w zaparzonej herbacie. Poczekać, aż ostygnie i połączyć z zmiksowanym musem truskawkowym.
Tężejący mus wylać na sernik i włożyć na minimum 2 h do lodówki.
Smacznego :)????
PS. Zamiast płatków owsianych możecie użyć mąki owsianej bez glutenu lub mąki kokosowej ;)????