Fit sernik z nasionami chia i truskawkami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Lubię słodycze a najbardziej te fit :) ???? Zjadłam po obiedzie 2 kawałki i mam najedzony brzuszek - jak dobrze, że to fit ciasteł, bez glutenu i bez cukru :)


Fit sernik z nasionami chia i truskawkami ????

 


Spód:
80 g daktyli 
100 g migdałów 
100 g płatków owsianych bez glutenu 
2 jajka
szczypta soli 

Masa serowa: 
300 g jogurtu greckiego
200 g twarogu delikatnego (president)
50 g nasiona chia 
30-40 g wiórek kokosowych 
20 g żelatyny 
2 łyżki ksylitolu lub erytrotylu 

Mus truskawkowy:
500 g truskawek (mogą być mrożone)
3/4 kubka zaparzonej herbaty truskawkowej 
(z 2ch saszetek) 
20 g żelatyny 
6 łyżeczek ksylitolu lub erytrotylu 

Spód:
Daktyle zalać wrząca wodą i odstawić na 1-2 h. 
Migdały uprażyć. 
Płatki owsiane oraz uprażone migdały zblendować na mąkę. 
Dodać zblendowane daktyle, jajka oraz sól i ponownie zblendować na gładką masę. 
Wyłożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Ciasto jest dość gęste, ale wilgotnymi dłońmi pięknie się formułuje :)????
Spód piec ok 20-25 minut w temperaturze 160-180 stopni - po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. 

Masa serowa: 
Nasiona chia wymieszać z jogurtem, twarogiem oraz wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na ok. 1 h. 
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i poczekać do ostygnięcia. 
Do żelatyny dodać ksylitol lub erytrytol i wymieszać z masą serową. 
Zimną masę wylać na ostudzony spód i włożyć do lodówki. 

Mus truskawkowy: 
Truskawki zbendować z ksylitolem (jeśli używacie mrożonych truskawek najpierw je rozmroźcie ;)????) .
Żelatynę rozpuścić w zaparzonej herbacie. Poczekać, aż ostygnie i połączyć z zmiksowanym musem truskawkowym. 
Tężejący mus wylać na sernik i włożyć na minimum 2 h do lodówki. 

Smacznego :)????

PS. Zamiast płatków owsianych możecie użyć mąki owsianej bez glutenu lub mąki kokosowej ;)????

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.