CIASTEŁ bananowy

Ocena użytkowników: 2 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Dobrze jest czasem zjeść coś słodkiego, co jest ciastem :) U mnie pojawia się bardzo często w wersji z czekoladą na które przepis już Wam wrzuciłam :) a tu macie opcje bez czekolady :) Jest bardzo smaczne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze - bez glutenu ;) 

CIASTEŁ bananowy

5 dojrzałych bananów

5 łyżek miodu

3 jajka

100 g miękkiego masła (pow. 82%)

100 g mąki gryczanej

100 g mąki ryżowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

Foremka do keksu: 25x12x8

 

Masło i miód roztopić do płynnej postaci.

Banany rozdziabdziać widelcem.

Dodać masło z miodem i wymieszać.

Następnie dodać jajka i przez chwilę miksować.

Mąki i sodę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli i wymieszać.

Do mamy bananowej cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę.

Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piek ok. 40-45 minut w temperaturze 160-180 stopni.

Smacznego :)

Zainspirowana przepisem z Barbell Kitchen.

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.