Dobrze jest czasem zjeść coś słodkiego, co jest ciastem :) U mnie pojawia się bardzo często w wersji z czekoladą na które przepis już Wam wrzuciłam :) a tu macie opcje bez czekolady :) Jest bardzo smaczne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze - bez glutenu ;)
CIASTEŁ bananowy
5 dojrzałych bananów
5 łyżek miodu
3 jajka
100 g miękkiego masła (pow. 82%)
100 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Foremka do keksu: 25x12x8
Masło i miód roztopić do płynnej postaci.
Banany rozdziabdziać widelcem.
Dodać masło z miodem i wymieszać.
Następnie dodać jajka i przez chwilę miksować.
Mąki i sodę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli i wymieszać.
Do mamy bananowej cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę.
Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piek ok. 40-45 minut w temperaturze 160-180 stopni.
Smacznego :)
Zainspirowana przepisem z Barbell Kitchen.