Pudding z chia z musem brzoskwiniowym i karmelizowanymi migdałami

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Raz, dwa, trzy...

Śniadanie, drugie śniadanie, przekąska, podwieczorek, kolacja. Pudding z chia to opcja na praktycznie każdy posiłek, prócz obiadu - tutaj dobrze jest zjeść coś "normalnego" :P

Taki pudding można przygotować sobie dzień wcześniej a nawet powinno się tak zrobić (dobrze jak noc postoi w lodówce) i zabrać ze sobą do pracy czy gdziekolwiek indziej ^^

 

Pudding z chia z musem brzoskwiniowym i karmelizowanymi migdałami

 

250-300 ml mleczka kokosowego (możecie użyć normalnego mleka, mleko ryżowe, migdałowe czy owsiane)

2-4 łyżki nasion chia od Quamtrax (w zależności jak gęsty pudding chcecie)

1-2 brzoskwinie

garść migdałów (posiekane)

1-2 łyżeczki erytrotylu

 

Mleczko przelać do słoiczka, dodać nasiona chia i wymieszać.

Wstawić do lodówki na noc. Rano przemieszać.

Brzoskwinie obrać, zblendować i przełożyć na pudding.

Na patelni podgrzać erytrytol do momentu, aż zacznie się topić. Następnie dodać migdały, wymieszać i chwilę podprażyć na patelni. Gdy migdały ostygną, ułożyć na wierzch brzoskwiniowego musu.

I już.

Smacznego :)

PS. Możecie dodać erytrytol do mleka - ja już tego nie robię.

PS2. Ja mieszam pudding jeszcze kilka razy, co 15-20 minut zanim odstawię go na całą noc.

PS3. Zamiast migdałów, możecie użyć innych orzechów.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,