Bułeczki śniadaniowe (żytnio-owsiane)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Lubię zapach wypieków o poranku <3

Gdy jeszcze wszyscy śpią, ja urzęduje zazwyczaj w kuchni robiąc coś pysznego na śniadanie :)

Słyszeliście o 1 dniowym zaczynie? Idealny do wypieku chleba, ale ja go dodałam do bułeczek i też zrobił świetną robotę xD Jest to szybka wersja klasycznego zakwasu, w sumie jest to mega szybka wersja :) dodam go następnym razem do chleba ;) 

Zainspirowana przepisem od znajomej, zrobiłam swoją wersję tego zaczynu, używając mąki żytniej :) ale następnym razem zrobie go w wersji gryczanej oraz owsianej a jak nie wyjdzie to Wam się nie przyznam ;P

PS. Z masłem smakują najlepiej <3

 

W porcji (60 g) jest:

134 kcal,

3,5 g B,

25 g W,

3 g T.

 

Bułeczki śniadaniowe (żytnio-owsiane)

 

1 dniowy zaczyn żytni:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

200 g wody (temp. pokojowa)

2 g suchych drożdży

 

Bułeczki:

cały zaczyn z dnia poprzedniego

150 g mąki owsianej

100 g mąki żytniej

100 g koncentratu mąki bezglutenowej (Schär)

25 g świeżych drożdży

60 g wody

20 g masła (stopionego)

5 g miodu

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

żółtko do posmarowania bułeczek

otręby owsiane do posypania

 

ZACZYN:

Wymieszać dokładnie ze sobą składniki i zostawić pod przykryciem na 12-14 h.

BUŁECZKI:

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, miód i masło.

Dodać pozostałe składniki i wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (nie powinny być wyczuwalne grudki i ciasto powinno w miarę ładnie odchodzić od rąk - pamiętajcie że mąka żytnia to nie mąka pszenna i ciasta inaczej się zachowują - jeśli za bardzo się lepi podsyp troszkę mąką ;)). Ja swoje ciasto wyrobiłam w Termomix-ie. Pamiętajcie, że im więcej dodatkowej mąki, tym cięższe ciasto, więc dodawajcie ją z umiarem ;)

Z ciasta uformować kulę i przełożyć do naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut.

Po tym czasie z ciasta uformować bułeczki (nie wyrabiać już ciasta) i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 15 minut.

Bułki posmarować żółtkiem i posypać otrębami. 

Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego :)

PS. Do bułeczek można dodać dowolne ziarnka a wierzch posypać otrębami lub makiem.

PS2. Bułeczki są przyjemnie delikatne :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.