Jogurtowe ciasto z jabłkami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Szybkie, pyszne i lekkie ciasto w sam raz na lato :)

To ciasto przeszło moje wszelkie oczekiwania. Robi się je nadzwyczaj szybko, nie jest potrzebny żaden blender, mikser czy nawet trzepaczka - wszystko można zrobić zwykła, metalową kuchenną łyżka proszę Państwa xD chociaż trzepaczka zawsze się przydaje :P

Kawałki zjadłam odrazu 3, bo zjeść tylko jeden to wstyd :P 

 

Z przepisu wychodzi ok. 12 porcji.

 

1 porcja ma:

168 kcal,

4 g B,

23 g W (w tym cukry: 5,45 g),

6,5 g T.

 

Jogurtowe ciasto z jabłkami

 

150 g koncentratu mąki bezglutenowej (Schär)

50 g mąki gryczanej

50 g mąki kukurydzianej

100 g ksylitolu / erytrotylu (zmielonego na cukier puder)

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

300 g jogurtu greckiego

25 g oleju kokosowego

25 g masła prawdziwego (pow. 82 %)

3 białka jaj / całe jajka

1 łyżka esencji waniliowej / rumu (przepis na domową esencję waniliową znajdziecie w albumie "fit dodatki")

2 łyżeczki miodu (dobrej jakości)

szczypta soli

Dodatkowo:

1 duże kwaskowate jabłko pokrojone w plastry (Granny Smith)

garść żurawiny / rodzynek

 

W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche.

W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre (ja to zrobiłam trzepaczką).

Dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy (ja to zrobiłam trzepaczką, ale pamiętajcie... klasyczna kuchenna łyżka też daje radę ^^).

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch układamy jabłka oraz żurawinę.

Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem z ksylitolu.

Smacznego :)

 

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.